Rybacie krokety zo šťuky s petržlenovým pestom
Suroviny
- 500 g zemiakov
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 300 ml bieleho suchého vína
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvé bylinky (rozmarín, pažítka, petržlenová vňať)
- 1,5 citróna
- olivový olej Primadonna
- 250 g šťuky severnej bez kože a kosti
- 2 vajcia
- repkový olej Vita D´or na vyprážanie
- 2 lyžice strúhaného parmezánu Parmigiano Reggiano Lovilio
- 2 lyžice mletých mandlí Belbake
- 1 strúčik cesnaku
- 1 hrsť šalátu mix
- 1 hrsť sušených paradajok v oleji Baresa
- 1 hrsť olív bez kôstok Baresa (zelené, čierne)
Potrebujeme
- pučidlo na zemiaky, strúhadlo, kuchynské papierové utierky
POSTUP
Rybacie krokety
Očistené zemiaky nakrájame na menšie kúsky a varíme vo vriacej osolenej vode domäkka.
V druhom hrnci pripravíme vývar zo 700 ml vody, vína, soli, korenia, byliniek, dvoch plátkov citróna a lyžice olivového oleja. Asi 5 minút povaríme.
Následne do vývaru vložíme kúsky ryby a krátko asi 3 minúty varíme, resp. domäkka.
Uvarené zemiaky precedíme a popučíme. Pridáme k nim uvarenú a na malé kúsky natrhanú šťuku zbavenú kostí, vajcia, soľ a korenie. Dôkladne premiešame. Krokety tvarujeme pomocou lyžice a vkladáme do rozpáleného repkového oleja. Vyprážame zo všetkých strán dozlatista. Hotové ich vyberieme na tanier s papierom a necháme odkvapkať.
Petržlenové pesto
Hrsť petržlenovej vňate nasekáme nadrobno, zmiešame s najemno nastrúhaným parmezánom, mletými mandľami, soľou, korením, olivovým olejom, šťavou z polovice citróna a nastrúhaným strúčikom cesnaku. Dôkladne premiešame, podľa potreby prilejeme olej tak, aby vzniklo husté pesto, ktoré dochutíme soľou a korením.
Miešaný šalát
Do šalátu pridáme nakrájané sušené paradajky, prepolené olivy, šťavu z polovice citróna, olivový olej, soľ a čierne korenie. Zľahka premiešame.
Servírovanie
Rybacie krokety servírujeme s petržlenovým pestom a šalátom.