Pečená krkovička na tmavom pive
- 1 kg bravčovej krkovičky bez kosti vcelku
- soľ Belbake
- 2 cibule
- 6 strúčikov cesnaku
- bobkový list Mikado
- čerstvý rozmarín
- 500 ml tmavého piva Argus 12°
- 30 g masla Pilos
- 1/2 mrkvy
- 30 g zeleru
- 1/2 petržlenu
- 1/2 stopky stopkového zeleru
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 15 g hladkej múky
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 100 ml plnotučného mlieka Pilos
- 400 g kalerábu
- čerstvá petržlenová vňať
Potrebujeme
- hlboký pekáč s pokrievkou
- alobal
- sitko
- metličku na šľahanie
Pečená krkovička na tmavom pive
Umytú a osušenú krkovičku dôkladne osolíme a preložíme na pekáč. Pridáme k nej cibule nakrájané na hrubšie pásiky, celé strúčiky cesnaku, bobkový list a lístky čerstvého rozmarínu.
Podlejeme tmavým pivom.
Krkovičku pečieme pod pokrievkou vo vyhriatej rúre pri 160 °C. Po 1 hodine odstránime pokrievku a pečieme ďalej pri rovnakej teplote ešte ďalšiu hodinu.
Upečenú krkovičku preložíme na plech a prikryjeme ju alobalom. Výpek scedíme do hrnca, upečenú cibuľu a cesnak prepasírujeme. Výpek ochutíme vetvičkou rozmarínu a necháme prejsť varom.
Krémový kaleráb
V hrnci rozohrejeme maslo. Pridáme koreňovú zeleninu a stopkový zeler nakrájané na malé kocky. Restujeme 3 - 4 minúty (zelenina nesmie zhnednúť). Ochutíme soľou a pridáme múku. Premiešame a ešte chvíľku restujeme. Podlejeme polovicou smotany a počkáme, kým omáčka zhustne.
Potom prilejeme druhú polovicu smotany a necháme prejsť varom (často premiešavame, aby omáčka neprihorela). Pridáme očistený kaleráb nakrájaný na hranolčeky. Krátko spolu povaríme a stiahneme z ohňa. Na záver primiešame nahrubo nasekanú petržlenovú vňať.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme kaleráb, vedľa položíme 2 - 3 plátky pečenej krkovičky a prelejeme výpekom.
TIP: Tmavé pivo môžeme nahradiť polotmavým alebo svetlým pivom, ktoré sme zmiešali s 2 lyžicami medu.