Pečený pstruh so zeleninou ratatouille
- 2 pstruhy dúhové
- 2 veľké paradajky
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- olivový olej Primadonna
- 1 cuketa
- 1 baklažán
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- lístky čerstvej bazalky
- čerstvá petržlenová vňať
- 1 lyžica masla
- 100 ml suchého bieleho vína
- šťava z 1/2 citróna
POTREBUJEME
- papierové utierky
- papier na pečenie
Zelenina ratatouille
Šupku paradajok zľahka nakrojíme do krížika. Paradajky oblanšírujeme – vložíme na niekoľko sekúnd do vriacej vody a potom ich preložíme do misy so studenou vodou, aby sme ich ľahšie ošúpali.
Cibuľu a 3 strúčiky cesnaku nakrájame nadrobno. Na rozohriatu panvicu nalejeme trochu olivového oleja a cibuľu s cesnakom na ňom krátko opražíme. Postupne pridávame na malé kocky nakrájanú cuketu, baklažán a nakoniec ošúpané nakrájané paradajky. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a premiešame. Zeleninu stačí restovať iba chvíľu, pretože ju budeme ešte zapekať. Asi 5 lístkov bazalky nasekáme nahrubo spolu s trochou čerstvej petržlenovej vňate, pridáme k zelenine a celé premiešame.
Pstruh
Zo pstruha odstránime chvost a plutvy. Opláchneme ho v studenej vode a osušíme. Väčší kus papiera na pečenie potrieme nahrubo maslom. Do stredu papiera naložíme zeleninu ratatouille a na ňu položíme celého pstruha, ktorého ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Papier na pečenie preložíme na polovice a dôkladne uzatvoríme tak, aby vznikol balíček. Na jednom konci ho necháme otvorený, aby sme do balíčka mohli priliať trochu suchého bieleho vína (do každého balíčka asi 50 ml). Nakoniec pevne uzatvoríme. Balíčky položíme na plech a dáme piecť do predhriatej rúry na 200 °C asi na 20 – 30 minút (podľa veľkosti pstruhov).
SERVÍROVANIE
Balíček položíme na tanier a v strede ho rozstrihneme. Pred podávaním pokvapkáme trochou citrónovej šťavy, posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a ozdobíme lístkami bazalky.