Pečená ryža s hlivou a špenátom
Suroviny
- 3 lyžice olivového oleja Primadonna
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 400 g hlivy ustricovej
- 200 g mladého špenátu
- 200 g jazmínovej ryže Golden Sun
- 800 ml vody
- 1 citrón
Potrebujeme
- kovovú panvicu vhodnú do rúry
POSTUP
Na rozohriatej panvici s olejom opekáme na jemno nakrájanú cibuľu. Po 5 minútach primiešame nasekaný cesnak, soľ a čierne korenie. Hlivu pokrájame na tenké rezance a pridáme k surovinám do panvice. Opekáme a občas miešame 5 – 7 minút, kým sa odparí väčšina tekutiny uvoľnená z húb. Prihodíme na tenké rezance nakrájaný špenát a miešame ďalšie dve minúty. Prisypeme ryžu, zalejeme vodou a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne polhodinu. Po dopečení necháme panvicu ešte 10 minút v rúre s pootvorenými dvierkami.
Obsah panvice po dopečení prelejeme šťavou z citróna, zľahka premiešame vidličkou a podľa potreby dochutíme soľou.
Servírovanie
Ryžu pečenú v rúre servírujeme ako hlavné jedlo so šalátom z čerstvej zeleniny a plátkom citróna. Je však vhodná aj ako príloha.
Tip: Pečená ryža s hlivou a špenátom je príkladom bohatého a chutného “jednohrncového” hlavného jedla, ktoré vyzerá aj chutí ako tekutejšie talianske risotto aj bez použitia masla, vína, vývaru či parmezánu a času stráveného miešaním.