Kofty s paradajkami, olivami a bazalkou
- 600 g mletého mäsa mix
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 lyžica dijonskej horčice Duc De Coeur
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 2 vajcia
- 1 cibuľa
- 9 strúčikov cesnaku
- olivový olej Primadonna
- 1 štipľavá paprička
- 12 cherry paradajok
- 200 ml suchého bieleho vína
- 10 čiernych olív Baresa
- 200 g baklažánu
- čerstvá bazalka
- 2 lyžice masla
- 100 g syra feta Eridanous
Potrebujeme
- zapekaciu misu alebo pekáč
- sitko
Postup
Mäsové kofty
Mleté mäso ochutíme čiernym korením, soľou, dijonskou horčicou a nakrájanou petržlenovou vňaťou. Pridáme 2 celé vajcia, cibuľu a najemno nasekané 3 strúčiky cesnaku. Všetky suroviny v miske dôkladne premiešame varechou a potom rukou, aby sa dobre spojili. Z mäsovej hmoty formujeme pomocou lyžice šišky. Mäsové šišky poukladáme jednu vedľa druhej do zapekacej misy alebo pekáča, ktorú sme predtým vymastili olivovým olejom. Mäsové kofty pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 200 °C asi 20 – 25 minút.
Dusená zelenina
Medzitým, ako sa pečie mäso, si pripravíme dusenú zeleninu. Zvyšné strúčiky cesnaku nakrájame najemno a orestujeme ich na rozpálenej panvici na troche olivového oleja. Keď je cesnak orestovaný dozlatista, pridáme najemno nakrájanú štipľavú papričku a krátko spolu restujeme. Potom pridáme cherry paradajky nakrájané na štvrtinky a podlejeme suchým bielym vínom. Osolíme, okoreníme a dusíme na miernom ohni. Čierne olivy nakrájame na kolieska a pridáme k paradajkám.
Baklažán nakrájame na kocky a osmažíme dozlatista na panvici v rozpálenom olivovom oleji. Scedíme ho a pridáme k paradajkám. Posypeme nakrájanou čerstvou bazalkou a zjemníme maslom. Stiahneme z ohňa a premiešame.
Servírovanie
Do stredu hlbokého taniera naservírujeme zeleninu, na ňu položíme mäsové kofty. Dozdobíme kúskami syra feta a lístkami čerstvej bazalky. Na záver pokvapkáme olivovým olejom.