Pečené kuracie štvrte s jablkami a zelerovým pyré
Suroviny
- 1 kg kuracích štvrtí
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- olivový olej Primadonna
- 1 hrsť čerstvého rozmarínu
- 5 lyžíc masla Pilos
- 1 cibuľa
- 1 zeler
- 2 jablká
- 1 hrsť čerstvej rukoly
- 1 hrsť mladého špenátu
- šťava z 1½ citróna
Potrebujeme
ponorný mixér
Tip: Pozri naše stolné a ponorné mixéry
POSTUP
Kuracie štvrte prepolíme a preložíme na plech. Ochutíme soľou, korením a polejeme olejom. Podlejeme vodou a posypeme rozmarínom. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 45 minút.
Kým sa kuracie štvrte pečú, pripravíme zelerové pyré. Do hrnca dáme olej, 1 lyžicu masla, prihodíme na menšie kúsky nakrájanú cibuľu, pridáme soľ, korenie a restujeme dozlatista. Očistený zeler nakrájame na kocky. Jablko ošúpeme, vyberieme jadrovník a nakrájame tiež na kocky.
Zeler aj nakrájané jablká prihodíme k cibuli a restujeme v hrnci. Po chvíli podlejeme vodou, ochutíme soľou a korením, zakryjeme pokrievkou a dusíme domäkka.
Do misky dáme 1 jablko nakrájané na mesiačiky, polejeme šťavou z ½ citróna, a pridáme k mäsu približne v polovici času pečenia. Prihodíme aj 2 lyžice masla a necháme dopiecť.
Pyré rozmixujeme ponorným mixérom a podľa potreby ochutíme soľou a korením. Pridáme 2 dve lyžice masla a ochutíme šťavou z ½ citróna.
V mise zmiešame hrsť umytej a osušenej rukoly a mladého špenátu, osolíme a okoreníme, polejeme olejom a pokvapkáme šťavou z ½ citróna.
Servírovanie
Pečené kuracie štvrte servírujeme so zelerovým pyré, preliate výpekom, mesiačikmi jabĺk a čerstvým šalátom.