Kurací špíz s baklažánovým šalátom a avokádovým dipom
- 4 kuracie stehná
- grilovacie korenie Mikado
- oregano Mikado
- 1 strúčik cesnaku
- rastlinný olej Promienna
- olivový olej Primadonna
- 1 baklažán
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 lahôdkové cibuľky
- 200 g uvarenej cvikly
- 100 g cíceru
- červený vínny ocot Acentino
- 2 červené cibule
- 1 žltá paprika
- 250 g bieleho jogurtu Pilos
- 1 avokádo
- čerstvá mäta
- šťava z 1 citróna
Postup
POTREBUJEME
- lis na cesnak
- grilovaciu panvicu
- špajdle
- tyčový mixér
- zapekaciu misu
Kuracie stehná stiahneme z kože, vykostíme a nakrájame na rovnako veľké kúsky.
Kuracie kúsky ochutíme grilovacím korením, oreganom a prelisovaným strúčikom cesnaku. Premiešame, prilejeme k nim trochu rastlinného oleja a necháme v chladničke asi 3 hodiny marinovať.
Medzitým pripravíme baklažánový šalát. Baklažán nakrájame na menšie kocky a orestujeme ich na rozohriatej panvici s olivovým olejom dozlatista. Osolíme a okoreníme. Do misky vložíme lahôdkovú cibuľku nakrájanú na kolieska, cviklu na menšie kocky, uvarený cícer a opečený baklažán. Dochutíme vínnym octom, soľou a korením. Premiešame a necháme odstáť.
Tip: Šalát je ideálne servírovať pri izbovej teplote.
Umytú a očistenú žltú papriku a červenú cibuľu nakrájame na väčšie kocky a spolu s marinovanými kuracími kúskami napichujeme striedavo na špajdle. Pripravené špízy opečieme bez použitia tuku na grilovacej panvici, potom preložíme do zapekacej misy a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 15 – 20 minút dozlatista.
Avokádo rozdelíme na polovicu a odstránime z neho kôstku. Pomocou lyžice vyberieme dužinu, ktorú nakrájame na kocky. Preložíme do misky, pridáme jogurt, lístky mäty, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Pomocou tyčového mixéru rozmixujeme dohladka.
Servírovanie
Špízy podávame s baklažánovým šalátom. Jogurt s avokádom servírujeme v samostatnej miske.