Pečené kurča s rukolovým pestom a zemiakovým pyré
- 1 celé kurča
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 250 ml suchého bieleho vína
- 125 g rukoly
- 1 hrsť vlašských orechov Alesto Fine
- 50 g syra Grana Padano Lovilio
- 1 strúčik cesnaku
- 1 kg zemiakov
- olivový olej Italiamo
- 100 g masla
Potrebujeme
- pekáč
- sekací mixér
- strúhadlo
- šľahací mixér
- sitko
Postup
Pečené kurča s pestom
Umyté a osušené kurča rozdelíme na 4 časti a vložíme do pekáča. Osolíme, okoreníme a podlejeme bielym vínom. Pečieme v rúre pri teplote 200 °C asi 45 minút.
Medzitým pripravíme rukolové pesto. Rukolu umyjeme a osušíme. Vložíme do sekacieho mixéra, pridáme vlašské orechy, nastrúhaný syr Grana Padano, 1 roztlačený strúčik cesnaku, olivový olej (asi 75 ml), soľ a mleté čierne korenie. Dôkladne rozmixujeme na hustejšiu hladkú pastu. Podľa potreby môžeme pridať olivový olej. Rukolovým pestom potrieme predpečené kurča a dáme do rúry ešte na 5 minút zapiecť.
Zemiakové pyré
Zemiaky ošúpeme a uvaríme domäkka v osolenej vode. Na panvici rozpustíme 100 g masla a 100 ml olivového oleja.
V šľahacom mixéri rozmixujeme scedené uvarené zemiaky a rozpustené maslo s olivovým olejom na hladkú kašu. Podľa chuti dosolíme.
Servírovanie
Na tanier naložíme zemiakové pyré, polejeme ho výpekom z kurčaťa a pridáme upečené kurča s rukolovým pestom.