Hovädzie plátky s chrenovou omáčkou a domácou knedľou
Hovädzie plátky
- 700 g hovädzej falošnej sviečkovej z pleca
- 6 strúčikov cesnaku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 3 menšie mrkvy
- 100 g zeleru
- 1 cibuľa
- nové korenie Kania
- 4 bobkové listy Kania
- 150 ml bieleho suchého vína
Parená knedľa
- 150 ml teplej vody
- 20 g čerstvého droždia
- 1 lyžička kryštálového cukru Belbake
- 500 g hladkej múky Belbake
- štipka soli Belbake
- 1 vajce
Chrenová omáčka
- olivový olej Primadonna
- 2 lyžice masla Pilos
- 2 šalotky
- 2 bobkové listy Kania
- nové korenie Kania
- 1 strúčik cesnaku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 a pol lyžice hladkej múky Belbake
- 300 ml mlieka Pilos
- 185 g sterilizovaného strúhaného chrenu Kania
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- šťava z ½ citróna
- čerstvá petržlenová vňať
Potrebujeme:
robot s nadstavcom lopatka, kuchynskú utierku, parný hrniec na prípravu knedle, metličku, špáradlo
POSTUP
Hovädzie plátky
Do očisteného mäsa urobíme tenkým nožom asi 12 otvorov, do ktorých vložíme na polovice prekrojené strúčiky cesnaku. Mäso prerežeme na polovicu, zo všetkých strán osolíme, okoreníme a sprudka restujeme na olivovom oleji v rozpálenom veľkom kastróle. Počas restovania ho otáčame. Keď sa zatiahne, pridáme k nemu na väčšie kúsky nakrájanú koreňovú zeleninu (mrkvy, zeler, cibuľu), nové korenie a bobkové listy.
Po približne 5 minútach podlejeme vínom a chvíľu povaríme, aby sa z neho odparil alkohol. Potom prilejeme horúcu vodu tak, aby bolo mäso zaliate. Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme domäkka približne 60 – 90 minút. Pred podávaním ho nakrájame na plátky.
Parená knedľa
V teplej vode rozmiešame rozdrobené droždie a cukor. Necháme na teplom mieste približne 10 minút kysnúť. V robote s lopatkovým nadstavcom vymiesime z múky, soli, vajca a pripraveného kvásku hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misky.
Tip: Ak je cesto príliš riedke alebo husté, môžeme po trochách pridávať múku alebo mlieko.
Cesto pomúčenými rukami našponuje, vrátime naspäť do misky, poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste približne 20 minút podkysnúť.
Cesto rozdelíme na 3 časti (počet záleží od veľkosti parného hrnca), z ktorých vypracujeme bochníky. Prikryjeme ich utierkou a necháme 5 minút kysnúť. Potom z nich vypracujeme knedle, ktoré v závislosti od veľkosti naparujeme v hrnci 15 – 20 minút. Hotovú knedľu poprepichujeme špáradlom.
Chrenová omáčka
V menšom kastróle rozohrejeme olej a roztopíme maslo. Pridáme šalotky nasekané nadrobno, bobkové listy, nové korenie, najemno nakrájaný cesnak, soľ a čierne korenie. Restujeme dozlatista. Potom prisypeme múku a pripravíme svetlohnedú zápražku. Postupne k nej (za stáleho miešania metličkou) prilievame mlieko. Na miernom ohni varíme za občasného miešania približne 10 minút. Potom pridáme sterilizovaný chren a smotanu, premiešame a privedieme k varu. Na záver dochutíme citrónovou šťavou.
Tip: Ak je omáčka príliš hustá, môžeme ju zriediť mliekom.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme porciu nakrájanej knedli. Pridáme omáčku, na ktorú položíme na plátky nakrájané mäso. Dozdobíme na menšie kúsky nasekanou uvarenou mrkvou a petržlenovou vňaťou.