3
13
Hovädzie plátky s chrenovou omáčkou a domácou knedľou

Hovädzie plátky s chrenovou omáčkou a domácou knedľou

2 h 0 m
4 porcie

Hovädzie plátky

  • 700 g hovädzej falošnej sviečkovej z pleca
  • 6 strúčikov cesnaku
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • olivový olej Primadonna
  • 3 menšie mrkvy
  • 100 g zeleru
  • 1 cibuľa
  • nové korenie Kania
  • 4 bobkové listy Kania
  • 150 ml bieleho suchého vína

Parená knedľa

  • 150 ml teplej vody
  • 20 g čerstvého droždia
  • 1 lyžička kryštálového cukru Belbake
  • 500 g hladkej múky Castello
  • štipka soli Castello
  • 1 vajce

Chrenová omáčka

  • olivový olej Primadonna
  • 2 lyžice masla Pilos
  • 2 šalotky
  • 2 bobkové listy Kania
  • nové korenie Kania
  • 1 strúčik cesnaku
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • 1 a pol lyžice hladkej múky Castello
  • 300 ml mlieka Pilos
  • 185 g sterilizovaného strúhaného chrenu Kania
  • 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
  • šťava z ½ citróna
  • čerstvá petržlenová vňať

Potrebujeme:

robot s nadstavcom lopatka, kuchynskú utierku, parný hrniec na prípravu knedle, metličku, špáradlo

POSTUP

Hovädzie plátky

Do očisteného mäsa urobíme tenkým nožom asi 12 otvorov, do ktorých vložíme na polovice prekrojené strúčiky cesnaku. Mäso prerežeme na polovicu, zo všetkých strán osolíme, okoreníme a sprudka restujeme na olivovom oleji v rozpálenom veľkom kastróle. Počas restovania ho otáčame. Keď sa zatiahne, pridáme k nemu na väčšie kúsky nakrájanú koreňovú zeleninu (mrkvy, zeler, cibuľu), nové korenie a bobkové listy.

Po približne 5 minútach podlejeme vínom a chvíľu povaríme, aby sa z neho odparil alkohol. Potom prilejeme horúcu vodu tak, aby bolo mäso zaliate. Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme domäkka približne 60 – 90 minút. Pred podávaním ho nakrájame na plátky.  


Parená knedľa

V teplej vode rozmiešame rozdrobené droždie a cukor. Necháme na teplom mieste približne 10 minút kysnúť. V robote s lopatkovým nadstavcom vymiesime z múky, soli, vajca a pripraveného kvásku hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misky.


Tip: Ak je cesto príliš riedke alebo husté, môžeme po trochách pridávať múku alebo mlieko.

 

Cesto pomúčenými rukami našponuje, vrátime naspäť do misky, poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste približne 20 minút podkysnúť. 

Cesto rozdelíme na 3 časti (počet záleží od veľkosti parného hrnca), z ktorých vypracujeme bochníky. Prikryjeme ich utierkou a necháme 5 minút kysnúť. Potom z nich vypracujeme knedle, ktoré v závislosti od veľkosti naparujeme v hrnci 15 – 20 minút. Hotovú knedľu poprepichujeme špáradlom. 

 

Chrenová omáčka

V menšom kastróle rozohrejeme olej a roztopíme maslo. Pridáme šalotky nasekané nadrobno, bobkové listy, nové korenie, najemno nakrájaný cesnak, soľ a čierne korenie. Restujeme dozlatista. Potom prisypeme múku a pripravíme svetlohnedú zápražku. Postupne k nej (za stáleho miešania metličkou) prilievame mlieko. Na miernom ohni varíme za občasného miešania približne 10 minút. Potom pridáme sterilizovaný chren a smotanu, premiešame a privedieme k varu. Na záver dochutíme citrónovou šťavou.


Tip: Ak je omáčka príliš hustá, môžeme ju zriediť mliekom.

 

Servírovanie

Na tanier naservírujeme porciu nakrájanej knedli. Pridáme omáčku, na ktorú položíme na plátky nakrájané mäso. Dozdobíme na menšie kúsky nasekanou uvarenou mrkvou a petržlenovou vňaťou.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    14. apríl 2021, 16:28

    Mne sa tento recept paci, dalsia obmena. Ja varim velmi vela jedal podla p. Ihnacaka a sme spokojni

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    11. december 2020, 09:18

    vv

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    02. december 2020, 11:54

    čo je toto zasa za Ihnat vtákovinu ... toto je cesta do pekiel , ako odnaučiť ľudí variť.. máme národnú kuchyňu ktorej kvalita je v rôznorodosti pomerne jednoduchých chutí.. toto je Britská cesta ala Jamie Oliver , kuchár je narcis celebrita , upúta pozornosť stoj čo stoj .. zastavte Ihnatčáka ruinuje našu národnú kuchyňu ktorá je súčasťou našej kultúry .. ingrediencie ktoré tam nepatria : olivový olej, šalotka, cesnak , citrón ,

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      20. marec 2021, 08:58

      Nadherne povedané...

      Odpovedať
    • H
      Hosť
      02. december 2020, 11:59

      víno, zeler ... prechtené veci kde jedna chuť sa bije s druhou .. z praktického hľadiska s papierikom do supermarketu , hlava ako melón , stres či nazabudnem 101 príchuť...... alebo mäso, cibuľa, múka, kôpor , olej bežný , ocot, cukor, soľ , smotana , ja ešte mrkva kúsok .. nákup jednoduchý , verenie jednoduché , chuť excelentná ak to viete reálne mäso, smotana, kôpor ostatné je asi doma ... ale Ihnatvtákovinu varte v lete .. dáte na tanier a máte pascu na muchy ..

      Odpovedať
    • H
      Hosť
      02. december 2020, 11:59

      víno, zeler ... prechtené veci kde jedna chuť sa bije s druhou .. z praktického hľadiska s papierikom do supermarketu , hlava ako melón , stres či nazabudnem 101 príchuť...... alebo mäso, cibuľa, múka, kôpor , olej bežný , ocot, cukor, soľ , smotana , ja ešte mrkva kúsok .. nákup jednoduchý , verenie jednoduché , chuť excelentná ak to viete reálne mäso, smotana, kôpor ostatné je asi doma ... ale Ihnatvtákovinu varte v lete .. dáte na tanier a máte pascu na muchy ..

      Odpovedať
      • Kuchyňa Lidla
        03. december 2020, 14:36

        Pekný deň prajeme, vždy sa vám snažíme prinášať tradičné recepty pripravované aj takýmto netradičným spôsobom, pretože svet chutí je naozaj pestrý. Samozrejme sa však fantázii medze nekladú a práve preto je možné si vždy nahradiť suroviny niečím iným. Pokojne vymeňte šalotku za cibuľu, olivový olej za klasický, morskú soľ za bežnú a napriek tomu pripravíte naozaj lahodné jedlo pre celú rodinu. Prajeme dobrú chuť :-)

        Odpovedať
        • H
          Hosť
          16. august 2021, 21:57

          Presne tak, 😉

          Odpovedať


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nájdeš na www.lidl-shop.sk

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info