Pečené morčacie stehná s gratinovanými ňokmi
Suroviny
Mäso
- 100 g anglickej slaniny v celku Pikok
- 4 morčacie spodné stehná
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania 1 mrkva
- 60 g zeleru
- 1 petržlen
- 100 g cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 vetvička rozmarínu
- olivový olej Primadonna
Ňoky:
- 1 lyžica masla Pilos
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 250 ml smotany na šľahanie (33 %) Pilos
- 200 g spareného mladého špenátu
- 400 g zemiakových ňokov Italiamo
- 70 g goudy Pilos
- 70 g čedaru mature Valley Spire
- 60 g plesnivého syra Rival Pilos
- 1 hrsť strúhanky Belbake
Potrebujeme
- zapekaciu misu, strúhadlo
POSTUP
Slaninu nakrájame na rezance a krátko zamrazíme.
Do stehien urobíme niekoľko zárezov ostrým tenkým nožom a prešpikujeme zľahka zamrznutou slaninou. Osolíme, okoreníme a vložíme do pekáča. Pridáme na kúsky nakrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu, strúčiky cesnaku a vetvičku rozmarínu. Okoreníme, prilejeme trochu oleja a podlejeme vodou. Prikryté pečieme v rúre vyhriatej na 130 °C asi 3 hodiny do mäkka. Podľa potreby podlievame a stehná môžeme aj otočiť. Potom dopečieme bez pokrievky pri teplote 160 °C asi hodinu dozlatista.
Tip: Pokiaľ ste kúpili veľké stehná, vystačíte si s dvoma stehnami na 4 porcie.
Počas dopekania začneme s prípravou prílohy.
Ňoky varíme vo vriacej osolenej vode 2 – 3 minúty.
V rozohriatej panvici roztopíme maslo a orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Podlejeme smotanou, osolíme, okoreníme, pridáme blanšírovaný (v osolenej vode 2 – 3 minúty povarený) vyžmýkaný špenát. Do omáčky vložíme uvarené ňoky, krátko prevaríme a preložíme do zapekacej misky.
Zmes posypeme strúhaným syrom a trochou strúhanky. Zapekáme v rúre vyhriatej na 220 °C 15 – 20 minút dozlatista.