Vegetariánska pizza s rukolou a baklažánovým kaviárom
Cesto
- 550 g hladkej múky Belbake
- 15 g soli Belbake
- 1 lyžica kryštálového cukru Belbake
- 22 g čerstvého droždia
- 260 ml vlažnej vody
- 2 lyžice olivového oleja Primadonna
- hrubá múka Belbake (na vaľkanie)
Obloha
- 425 ml krájaných paradajok s bazalkou z konzervy Freshona
- 2 lyžice olivového oleja Primadonna
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 135 g baklažánového kaviáru
- 200 g cukety
- 12 polovíc sušených paradajok
- 1 hrsť čerstvej bazalky
- 100 g balkánskeho syra Pilos
- čerstvá rukola
Baklažánový kaviár
- 2 baklažány
- 2 červené papriky
- olivový olej Primadonna
- 1 strúčik cesnaku
- čerstvý tymian
- čerstvý koriander
- píniové oriešky
POSTUP
POTREBUJEME
- kuchynský robot
- papier na pečenie
- veľký plech
Čas kysnutia: ideálne cez noc
Cesto
Všetky suroviny spolu s rozdrobeným droždím zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Cez noc ho necháme na chladnom mieste vykysnúť. Na druhý deň ho vytvarujeme do 4 bochníkov a necháme znovu vykysnúť. Potom bochníky vyvaľkáme do tvaru pizze.
Obloha
Cesto potrieme paradajkami zmiešanými so soľou, korením a olivovým olejom. Navrch postupne rozložíme baklažánový kaviár (celý postup nájdeš nižšie), krátko orestované kolieska cukety a sušené paradajky nakrájané na rezance. Nakoniec posypeme bazalkou a rozdrobeným balkánskym syrom. Takto pripravenú pizzu preložíme na plech vymazaný olejom a pečieme v rúre rozpálenej na najvyššiu teplotu asi 10 minút do chrumkava.
Baklažánový kaviár
Baklažány pozdĺžne prekrojíme na polovice a spolu s paprikou preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zeleninu dôkladne potrieme olejom, baklažán aj osolíme, okoreníme a na vrch poukladáme lístky tymianu. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 – 45 minút. Upečené papriky preložíme do misky, prikryjeme fóliou a necháme asi 10 minút zapariť. Potom ich ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na kúsky. Z vychladnutých baklažánov vydlabeme dužinu. V panvici s rozohriatym olejom restujeme nadrobno nakrájaný cesnak, pridáme upečený baklažán a papriku. Ochutíme soľou, korením a koriandrom. Pokvapkáme olejom a posypeme praženými píniovými orieškami.
Servírovanie
Pred podávaním pizzu dozdobíme rukolou a pokvapkáme olivovým olejom.