Pečené rebierka v medovej marináde
- 1 kg bravčových rebierok
- morská soľ v mlynčeku Kania
- nové korenie Mikado
- celé čierne korenie Mikado
- 3 – 4 bobkové listy Mikado
- 7 strúčikov cesnaku
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- ½ zeleru
- kúsok zázvoru
- 2 štipľavé papričky
- 100 g medu Maribel
- olivový olej Primadonna
- 1 ‒ 2 citróny
- čerstvý tymian
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 200 ml suchého bieleho vína
- 500 g zelenej špargle
- 1 zelené jablko
- 3 svetlozelené papriky
- 1 hrsť rukoly
Postup
POTREBUJEME
- plech alebo zapekaciu misu
- sitko
- strúhadlo
Rebierka
Umyté rebierka vložíme do hrnca s vriacou vodou. Poriadne osolíme, pridáme guľôčky nového a čierneho korenia, bobkové listy, 4 celé strúčiky cesnaku a na väčšie kúsky nakrájanú zeleninu - cibuľu, mrkvu, petržlen a zeler. Prikryjeme pokrievkou a varíme na miernom ohni približne 1,5 hodiny.
Medzitým pripravíme marinádu. V miske zmiešame nastrúhaný zázvor, 3 strúčiky cesnaku, nadrobno nasekanú štipľavú papričku, z ktorej sme odstránili semienka, med, olej, nastrúhanú kôru z 1 citróna a šťavu z polovice, nasekaný tymian, soľ a korenie.
Uvarené rebierka aj so zeleninou preložíme do zapekacej misky, podlejeme trochou vody, v ktorej sa varili, a vínom. Polejeme ich pripravenou marinádou a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 1 hodinu.
Rebierka by mali byť chrumkavé na povrchu a šťavnaté vo vnútri. Počas pečenia polievame výpekom.
Šalát
Zo špargle odrežeme drevnaté konce (približne 2 cm). Pomocou škrabky ju očistíme do 2/3 (hlavičky nešúpeme) a umyjeme. Oblanšírujeme ju vo vriacej osolenej vode. Scedíme a necháme odkvapkať. Umyté jablko a papriky nakrájame na tenké pásiky. Špargľu nakrájame tiež na tenké pásiky (hlavičky nekrájame). Všetky suroviny preložíme do misky, ochutíme soľou, korením a olivovým olejom. Na záver pridáme nakrájanú štipľavú papričku, z ktorej sme odstránili semienka, a lístky rukoly. Zľahka premiešame.
Servírovanie
Na tanier naservíruje koreňovú zeleninu, naporciované rebierka a šalát.