Šošovicový prívarok s fašírkou
Suroviny
Šošovicový prívarok
- olivový olej Primadonna
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- 1 cibuľa
- 3 bobkové listy Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 3 strúčiky cesnaku
- 300 g šošovice Campo Largo
- 50 g masla Pilos
- 1 lyžica hladkej múky Belbake
Fašírky
- 1 kg mletého hovädzieho mäsa
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 2 strúčiky cesnaku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 vajce
- 1 lyžička mletej ostrej papriky Kania
- čerstvá petržlenová vňať
- strúhanka Belbake (na obaľovanie)
- olivový olej Primadonna
- 2 lyžice masla Pilos
Potrebujeme
sitko, alobal
POSTUP
Šošovicový prívarok
Vo väčšom kastróle na oleji restujeme očistené a na menšie kocky nakrájané mrkvy, petržleny a cibuľu. Prisypeme bobkové listy, soľ a korenie. Po chvíli pridáme najemno nasekaný cesnak a za občasného miešania opekáme dozlatista.
Šošovicu dôkladne prepláchneme pod prúdom vody, prisypeme k opečenému základu, zalejeme vriacou vodou a pod pokrievkou varíme domäkka asi 30 – 40 minút.
Tesne pred dokončením pripravíme zápražku. V menšom kastróle najprv roztopíme maslo, potom prisypeme múku a na miernom ohni pražíme dozlatohneda. Uvarenú šošovicu stiahneme z ohňa a postupne primiešavame zápražku. Podľa potreby dochutíme soľou a korením.
Fašírky
V miske zmiešame mäso, nadrobno nakrájané biele časti cibuliek a strúčiky cesnaku, soľ, korenie, vajce, mletú papriku a najemno nasekanú petržlenovú vňať. V rukách vypracujeme fašírky veľkosti dlane, ktoré jemne obalíme v strúhanke. Opekáme ich v rozpálenej panvici s olejom z oboch strán dozlatista. Tesne pred dokončením na panvicu pridáme maslo, stiahneme z ohňa, prikryjeme alobalom a necháme odpočinúť.
Tip: Môžeme použiť aj bravčové mäso alebo mix.
Servírovanie
Šošovicový prívarok s fašírkami servírujeme v hlbokom tanieri posypaný nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky.