Pečený bôčik s kapustou
Suroviny
Bôčik
- 1 kg bravčového bôčika s kosťou
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- 1 lyžica celej rasce Kania
- 7 strúčikov cesnaku
- 1 cibuľa
- 200 ml vody
Kapusta
- 2 bobkové listy Kania
- 5 guľôčok nového korenia Kania
- 8 guľôčok celého čierneho korenia Kania
- 1 lyžica bravčovej masti Pikok
- 1 cibuľa
- 50 g anglickej slaniny Pikok
- 1 lyžička celej rasce Kania
- 500 g kyslej kapusty Chef Select
- 200 ml vody
- 1 zemiak
Knedľa
- 260 g bieleho pečiva (žemlí)
- soľ Kania
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 2 vajcia
- 100 g anglickej slaniny Pikok
- 100 ml čerstvého mlieka
- 100 g hrubej múky Belbake
Potrebujeme
zapekaciu misu, vrecko, špagát, strúhadlo
POSTUP
Bôčik
Deň vopred nakrájame kožu na bôčiku na kocky a dôkladne osolíme. Kožu viac ako mäso. Na druhý deň bôčik umyjeme pod tečúcou vodou, mäso posypeme rascou a vložíme do zapekacej misy kožou nahor.
Pridáme cibuľu nakrájanú na mesiačiky, celé strúčiky cesnaku, podlejeme vodou, zatvoríme pokrievkou a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C približne 2 hodiny domäkka. Po 2 hodinách pečenia dáme preč pokrievkou a zvýšime teplotu v rúre na 220 °C. Dopečieme ešte približne 25 – 30 minút dochrumkava.
Kapusta
Bobkový list, nové korenie a celé korenie zviažeme do vrecka a zaviažeme špagátom.
V panvici rozohrejeme lyžicu masti, na ktorej orestujeme slaninu, nakrájanú na malé kocky spolu s nakrájanou cibuľou a štipkou rasce. Po chvíli pridáme kapustu, nastrúhaný surový zemiak, podlejeme vodou, pridáme vrecko korenia a pomaly dusíme domäkka asi 15 minút. Knedľa:
Pečivo nakrájame na kocky, osolíme, pridáme nasekanú petržlenovú vňať a 1 vajce. V panvici orestujeme slaninu nakrájanú na kocky, po chvíli pridáme najemno nakrájanú cibuľu a prilejeme mlieko. Necháme krátko prevariť, pridáme k pečivu a premiešame. Prisypeme múku, dôkladne premiešame a necháme približne 10 minút odstáť. Následne vytvarujeme guľaté knedle, ktoré vložíme do vriacej osolenej vody. Varíme približne 10 – 15 minút.
Servírovanie
Porciu kapusty servírujeme s plátkami chrumkavého bôčika a knedľou.