Pečený králik s červenou kapustou a orechovou plnkou
- 1 králik bez vnútorností a hlavy
- 2 cibule
- 2 lyžice masla Pilos
- 2 žemle
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 vajcia
- 100 g zmesi orechov a sušeného ovocie Alesto
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžice repkového oleja Vita D'or
- 2 lyžice kryštálového cukru Belbake
- 100 ml portského likérového vína Tawny Port Armilar
- 100 ml pomarančovej šťavy Solevita (100 %)
- 100 ml jablčnej šťavy Solevita (100 %)
- štipka mletej škorice Kania
- štipka celej rasce Kania
- 300 g červenej kapusty
- 2 jablká
- 2 lyžica octu
POSTUP
Jednu najemno nakrájanú cibuľu zľahka speníme na masle a nalejeme na nakrájané žemle. Osolíme, okoreníme, pridáme vajcia, nasekané sušené ovocie a orechy a dochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou. Necháme asi 15 minút odležať.
Chrbát a zadné nohy vykostíme, osolíme a okoreníme.
Králičie mäso naplníme plnkou (pokiaľ máme ľadvinky, pridáme ich k plnke). Zabalíme do naolejovaného alobalu, vložíme do pekáča, podlejeme vodou a pečieme v rúre vyhratej na 160 °C minimálne hodinu.
V hrnci necháme skaramelizovať cukor. Potom pridáme jednu najemno nakrájanú cibuľu. Po chvíli podlejeme portským vínom, pomarančovou a jablčnou šťavou. Ochutíme škoricou, rascou, vložíme nastrúhanú kapustu, jablká nakrájané na kocky a dusíme domäkka približne 30 minút.
Hotovú kapustu dochutíme podľa potreby soľou, octom a necháme krátko prevariť.
Servírovanie
Do hlbokého taniera naservírujeme porciu kapusty, časť králičieho stehna a plátok z chrbta. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.