Pečený králik so sušenou šunkou
- 1 celý králik
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- čerstvý rozmarín
- 7 strúčikov cesnaku
- 1 pór (iba biela časť)
- 300 g zemiakov
- 200 g cherry paradajok
- 100 g šunky sušenej vzduchom Dulano
- 200 ml suchého bieleho vína
- 300 ml zeleninového vývaru
- čerstvá petržlenová vňať
Potrebujeme
- zapekaciu misu
- alobal
Postup
Králika naporciujeme na menšie kusy a poukladáme do zapekacej misy. Osolíme a okoreníme. Polejeme olivovým olejom a posypeme nasekaným čerstvým rozmarínom. Pridáme cesnak nakrájaný na plátky, pór na väčšie kúsky, umyté neošúpané zemiaky nakrájané na štvrťky a celé cherry paradajky. Všetko ešte raz zľahka osolíme a okoreníme. Na záver na mäso a zeleninu pridáme sušenú šunku nakrájanú na väčšie pásiky. Podlejeme bielym vínom, teplým vývarom, zľahka pokvapkáme olivovým olejom a prikryjeme alobalom. Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180 °C asi 1,5 hodiny. V polovici pečenia alobal odstránime a králika necháme zapiecť.
Servírovanie
Králika pred podávaním posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.