Pečený zubáč so zemiakovým gnocchi s hráškom
Pečené paradajky
- 8 cherry paradajok
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
Zemiakové gnocchi
- 300 g zemiakov
- asi 100 g hrubej múky Belbake
- 1 vajíčko
- 1 žĺtok
- 2 lyžice masla Pilos
- 1 cibuľa
- čerstvá mäta
- 100 ml kuracieho vývaru na podliatie
- 100 g mrazeného hrášku Chira
Zubáč
- 4 filety zubáča
- rastlinný olej Promienna
- 2 strúčiky cesnaku
- čerstvá bazalka
- 1 lyžice masla Pilos
Postup
POTREBUJEME
- plech na pečenie alebo zapekaciu misu
Pečené paradajky
Cherry paradajky rozkrojíme na polovice a uložíme na plech reznou stranou nahor. Osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme v rúre vyhriatej na 90 °C asi 20 minút.
Zemiakové gnocchi
Očistené a umyté zemiaky uvaríme v slanej vode domäkka, scedíme a prepasírujeme. Pridáme k nim múku, vajíčko, žĺtok a podľa potreby osolíme. Na pomúčenej doske vypracujeme vláčne cesto. Vytvarujeme z neho valček hrubý približne 2 cm, z ktorého krájame gnocchi dlhé asi 3 cm. Varíme ich vo vriacej osolenej vode približne 3 – 4 minúty.
Na panvici s 1 lyžicou rozohriateho masla speníme najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme nasekané lístky mäty a podlejeme vývarom. Osolíme, okoreníme a pridáme uvarené gnocchi. Krátko povaríme a primiešame rozmrazený hrášok s 1 lyžicou masla na zjemnenie omáčky.
Zubáč
Filety zubáča na strane s kožou na niekoľkých miestach opatrne narežeme. Osolíme po oboch stranách a okoreníme len na strane bez kože. Na rozpálenom oleji ich dochrumkava opečieme najprv na strane s kožou. Môžeme jemne pritlačiť obracačkou, aby sa koža opiekla rovnomerne. Stiahneme plameň, pridáme rozpučené strúčiky cesnaku, čerstvú bazalku a maslo. Rybu otočíme a dopečieme na druhej strane.
Servírovanie
Jedlo podávame v hlbšom tanieri. Gnocchi naservírujeme spolu s omáčkou, pridáme zubáča s výpekom a pečené paradajky.