Perníková hviezda
Cesto
- 200 g hladkej múky Belbake
- 120 g kryštálového cukru Belbake
- 1 balenie perníkového korenia
- 1 lyžička mletej škorice Mikado
- 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžica slivkového lekváru Sympathica
- 250 ml mlieka Pilos
- 100 ml roztopeného masla
- 1 vajíčko
Plnka
- 3 lyžice slivkového lekváru Sympathica
- 2 lyžice orieškovo-nugátového krému Choco Nussa
Na potretie
- 3 lyžice slivkového lekváru Sympathica
Čokoládová poleva
- 80 g masla
- 100 g čokolády na varenie Fin Carré (52 % kakaa)
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
Marcipánové ozdoby
- 200 g mandľových plátkov
- 200 g práškového cukru Belbake
- 1 bielok
- asi 3 lyžice horúcej vody
- práškový cukor Belbake na posypanie dosky
Potrebujeme
- metličku na šľahanie
- formu na pečenie v tvare hviezdy (priemer asi 28 cm, najlepšie silikónovú)
- sekací mixér
- potravinovú fóliu
- valček a dosku na vaľkanie, formičky na vykrajovanie
Postup
Cesto
V miske najskôr zmiešame sypké ingrediencie – múku, cukor, perníkové korenie, škoricu a kypriaci prášok. Pridáme slivkový lekvár, mlieko, roztopené maslo a vajíčko. Suroviny ručne dôkladne premiešame, aby vzniklo hladké cesto, ktoré vylejeme do formy (ak používame kovovú formu, tak ju predtým vystelieme papierom na pečenie). Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 35 - 40 minút. Vychladnutý koláč vyklopíme z formy.
Plnka
Slivkový lekvár zmiešame v miske s orieškovo-nugátovým krémom.
Čokoládová poleva
Maslo, čokoládu a smotanu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Potom zmes dôkladne premiešame, aby vznikla hladká, lesklá poleva, ktorú necháme vychladnúť.
Marcipánové ozdoby
Mandľové plátky rozomelieme s práškovým cukrom na jemný prášok a zmiešame so snehom z bielka. Ak je hmota príliš hustá, môžeme ju zriediť trochou horúcej vody, ktorú pridávame po lyžiciach. Hmotu zabalíme do potravinovej fólie a v chladničke necháme stuhnúť. Potom ju rozvaľkáme na troche práškového cukru a vykrojíme rôzne tvary (napr. hviezdičky), ktoré necháme trochu vyschnúť.
Perníková hviezda
Vychladnutú hviezdu rozkrojíme na dve časti. Spodnú časť rovnomerne natrieme plnkou a prikryjeme druhou časťou cesta. Vrch koláča potrieme slivkovým lekvárom a celú hviezdu natrieme čokoládovou polevou (aj bočné strany). Vrch ozdobíme marcipánovými ozdobami. Koláč dáme stuhnúť aspoň na 1 hodinu do chladničky. Pred podávaním môžeme okraje perníkovej hviezdy posypať strúhaným kokosom.