Perníková roláda so slivkovým lekvárom
Perníkové cesto
- 300 g hladkej špaldovej múky Belbake
- 100 g trstinového cukru Belbake zomletého na práškový (do gr. 100 g trstinového cukru)
- 50 g masla Pilos
- 1 žĺtok
- 1 vajíčko
- 50 g medu
- 3 lyžičky perníkového korenia Belbake
- štipka soli Belbake
- 1 lyžička sódy bikarbóny
Náplň
- 200 g sušených sliviek Alesto
- 200 g sušených brusníc Alesto
- 50 ml tuzemáku Alliance
- 200 g slivkového lekváru Sympathica
Ešte potrebujeme
- 1 vajíčko
- štipka soli Belbake
- 30 g práškového cukru Belbake
- hladká múka Belbake (na pomúčenie)
POSTUP
POTREBUJEME
- sekací mixér
- robot s nadstavcom lopatka
- potravinársku fóliu
- papier na pečenie
- veľký plech
- metličku
- pierko na potieranie
- sitko
Čas odstátia cesta
- min. 6 hodín (ideálne cez noc)
Perníkové cesto
Všetky suroviny vymiešame na kompaktné cesto. Vymiesené cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke odležať aspoň 6 hodín.
Náplň
Slivky nasekáme nadrobno, zmiešame s brusnicami, zalejeme tuzemákom a necháme napučať. Odstáte cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika.
Tip: Cesto počas vaľkania otáčame, aby sa nelepilo.
Potrieme ho slivkovým lekvárom (okraje necháme voľné). Navrch rovnomerne nasypeme napučané ovocie a povtláčame do lekváru.
Tip: Podľa chuti môžeme pridať aj orechy.
Cesto opatrne zrolujeme, okraje utesníme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch potrieme vyšľahaným vajíčkom so štipkou soli a poprepichujeme vidličkou, aby mala kadiaľ unikať para. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 25 minút.
Servírovanie
Roládu podávame posypanú práškovým cukrom a nakrájanú na rezy.