Pikantné vajíčka so pšenom
Suroviny
- 150 g pšena Campo Largo
- 350 ml vriacej vody
- 30 g masla Pilos
- 200 g cherry paradajok
- 140 g syra feta Pilos
- 1 hrsť čerstvej bazalky
- 1 lyžica ghee alebo prepusteného masla Pilos
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 štipľavá paprička
- mleté čierne korenie Kania
- ½ lyžičky kurkumy
- sušené oregano Kania
- 4 vajcia
- soľ Kania
Potrebujeme
- sitko
POSTUP
Pšeno dôkladne prepláchneme pod tečúcou vodou. Varíme vo vriacej vode spolu s maslom pod pokrievkou približne 10 minút.
Medzitým 150 g paradajok pokrájame na štvrtiny, 100 g syra pretlačíme vidličkou a bazalku posekáme nadrobno. Všetky tri suroviny pridáme po dovarení priamo k pšenu, nemiešame, prikryjeme pokrievkou a necháme ešte 10 minút postáť.
Na panvici rozohrejeme ghee maslo, na ktorom opekáme 3 minúty cesnak a papričku nasekanú na plátky. Dochutíme štipkou čierneho korenia a kurkumou. Po chvíli pridáme zvyšných 50 g paradajok nakrájaných na polovice, štipku oregana a opekáme ďalšie 3 minúty.
Napokon do panvice pridáme vajcia, žĺtky posypeme štipkou soli, čierneho korenia, oreganom, zvyškom nadrveného syra a prikryjeme pokrievkou. Varíme 6 – 7 minút, kým vajíčka dosiahnu želanú hustotu.
Servírovanie
Pšeno po sparení premiešame vidličkou a rozotrieme na servírovací tanier. Navrch uložíme pripravené vajíčka a ozdobíme lístkami bazalky. Podávame ešte teplé.
Tip: Pikantné vajíčka so pšenom sú ideálnymi raňajkami alebo ľahkou večerou a zaobídu sa bez zvyčajného pečiva. Pridaním paradajok a bazalky získa pšeno sviežu farbu a využijete ho ako prílohu alebo aj ľahký samostatný šalát. Roztopená feta mu dodá krémovú konzistenciu.