Pistáciová baklava
Cukrový sirup
- 225 kryštálového cukru Belbake
- 300 g medu
- 270 ml vody
- štipka soli Belbake
- štipka mletej škorice Kania
- kôra a šťava z 1 citróna
Baklava
- 350 g masla Pilos (250 g prepusteného masla)
- 200 g najemno namletých vlašských orechov Alesto
- 300 g najemno namletých nesolených pistácií Alesto
- 18 plátov štrúdľového ťahaného cesta
Na ozdobenie
- 50 g nahrubo nasekaných nesolených pistácií Alesto
POSTUP
POTREBUJEME
- misku na vodný kúpeľ
- sekací mixér
- štetec na potieranie
- plech s rozmermi cca 34 × 30 cm
Čas pečenia: 90 minút
Prepustené maslo
Vo vodnom kúpeli na miernom ohni roztopíme maslo nakrájané na kocky (počas topenia maslo nemiešame). Keď sa mliečna bielkovina (biela časť) usadí na dne, naberačkou opatrne z povrchu odoberieme mliečny tuk (žltá časť). Na recept budeme potrebovať približne 250 g prepusteného masla mliečneho tuku.
Tip: Ako náhradu prepusteného masla môžeme použiť ghee maslo.
Cukrový sirup
Cukor, med, vodu, soľ, škoricu, citrónovú kôru a šťavu uvaríme na miernom plameni na hustý sirup. Uvarený ho necháme vychladnúť.
Baklava
V miske zmiešame mleté vlašské orechy a pistácie. Plech dôkladne vymastíme prepusteným maslom. Na dno položíme plát cesta (podľa potreby z cesta odrežeme) a potrieme maslom. Pridáme ďalších 5 vrstiev cesta, pričom každú vrstvu cesta potierame maslom. Posypeme polovicou orechov a všetky vrstvy lyžicou dôkladne utlačíme. Pokračujeme ďalšími 4 vrstvami cesta a masla. Pridáme zvyšné orechy a znova utlačíme. Ukončíme poslednými 8 vrstvami cesta a masla, pričom posledný plát cesta už nepotierame.
Tip: Zvyšné prepustené maslo môžeme skladovať v chladničke a použiť pri opekaní palaciniek. Vďaka klarifikácii sa maslo pomalšie prepaľuje.
Baklavu nakrájame na kosoštvorce (2 cm) a pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C približne 90 minút. Vychladnutým sirupom zalejeme horúcu baklavu hneď, ako ju vyberieme z rúry, aby sa sirup lepšie vsiakol. Ozdobíme ju nahrubo nasekanými orechmi. Pred podávaním necháme odstáť (aspoň 6 hodín).