Pizza New York style
Suroviny
Cesto
- 250 ml teplej vody
- 4 g sušeného droždia
- ½ lyžičky kryštálového cukru Belbake
- 420 g hladkej múky Belbake
- 30 g olivového oleja Primadonna
- 12 g soli Kania
Obloha
- 400 g paradajkového pretlaku Baresa
- 2 lyžice olivového oleja Primadonna
- soľ Kania
- 500 – 600 g strúhanej mozzarelly Lovilio
- sušené oregano Kania
Potrebujeme
- veľký plech alebo kameň na pizzu, potravinársku fóliu
POSTUP
Cesto
V teplej vode rozmiešame droždie a cukor a necháme asi 7 – 10 minút kysnúť. V mise vymiesime cesto zmiešaním múky, oleja, soli a pripraveného kvásku. Prikryjeme utierkou, necháme pol hodiny odstáť a dôkladne vypracujeme do hladka. Cesto rozdelíme na tri rovnaké časti (cca 220 g), z ktorých vytvarujeme bochníky. Uložíme ich na pomúčený plech v dostatočných rozostupoch, povrch potrieme olejom a prikryjeme potravinovou fóliou. Necháme kysnúť pri izbovej teplote 4 – 5 hodín alebo v 24 hodín v chladničke.
Pizza
V miske zmiešame pretlak, olej a štipku soli. Plech preklopíme, posypeme múkou a vykysnutý bochník na ňom porozťahujeme do tenkého veľkého kruhu. Na povrch cesta rozotrieme paradajkový základ a okraje necháme voľné. Základ posypeme nastrúhanou mozzarellou a oreganom. Pečieme v rúre vyhriatej na najvyššiu teplotu (min. 250 °C) približne 10 minút.