Hovädzí steak s pečenými zemiakmi a bylinkovým maslom
- 2 striploin steaky (alebo Rib Eye steaky)
- 1 červená a ½ žltej štipľavej papričky
- 1 hrsť čerstvej mäty
- 70 g masla Pilos
- 1 strúčik cesnaku
- 20 g syra grana padano Lovilio
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 350 g zemiakov
- olivový olej Primadonna
- 50 syra cheddar Valley Spire
- 1 hrsť petržlenovej vňate
- 1 hrsť šalátových listov mix
- 3 lahôdkové cibuľky
- 1 citrón
Postup
Potrebujeme
- strúhadlo
- plech
Maslo
Zo štipľavej papričky odstránime semienka a spolu s lístkami mäty nasekáme nadrobno. Preložíme do misky a pridáme k nim zmäknuté maslo, nastrúhaný cesnak a syr grana padano. Osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame. Necháme odstáť, kým pripravíme ostatné suroviny.
TIP: Bylinkové maslo môžeme zabaliť do potravinovej fólie a upraviť do tvaru valca. Necháme dôkladne stuhnúť v chladničke a pred servírovaním nakrájame na kolieska.
Zemiaky
Umyté, osušené a neošúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky. Preložíme ich do misy, ochutíme olivovým olejom, soľou, korením a rozložíme na plech. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C dozlatista a dochrumkava. Chvíľu pred dokončením posypeme nastrúhaným syrom cheddar zmiešaným s nasekanou petržlenovou vňaťou. Krátko zapečieme v rúre pod funkciou gril (približne pri 250 °C), aby sa syr trochu rozpustil.
Steaky
Umyté a osušené steaky pokvapkáme po oboch stranách olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Opekáme na rozpálenej panvici z každej strany približne 2 – 3 minúty. Na steaky pridáme ochutené maslo, stiahneme z ohňa a necháme odpočívať približne 3 minúty (môžeme prikryť alobalom).
Prílohový šalát
K umytému a osušenému šalátu pridáme na tenké rezance nakrájanú lahôdkovú cibuľku. Ochutíme citrónovou šťavou, soľou, korením a olivovým olejom. Zľahka premiešame.
Servírovanie
Steak servírujeme s pečenými zemiakmi a listovým šalátom.