Pomaly pečené kura so zeleninovým kuskusom
Suroviny
- 1 celé kura bez drobov
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 lyžice tymianu
- kôra z 1 bio citróna
- 100 g masla Pilos
- 100 ml vody
- 200 g kuskusu Campo Largo
- 200 ml hydinového vývaru
- 4 lyžice olivového oleja Primadonna
- 100 g mrkvy
- 70 g stonkového zeleru
- 70 g červenej papriky
- 2 lyžice lahôdkovej cibuľky
- 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
- 2 lyžice čerstvého koriandra
- 2 lyžice čerstvého kôpru
- 2 lyžice čerstvej pažítky
Potrebujeme
pekáč, kovové sitko
POSTUP
Kura osolíme, okoreníme, posypeme nasekaným tymianom ( môžeme dať aj do vnútra) a citrónovou kôrou. Na vrch položíme plátky masla, podlejeme vodou, prikryjeme pokrievkou alebo alobalom a necháme marinovať ideálne cez noc.
Na druhý deň kura odokryjeme a pečieme v rúre vyhriatej na 120 °C asi 4 hodiny. Potom zvýšime teplotu na 220 °C a dopečieme 20 – 30 minút dozlatista.
Kuskus osolíme, okoreníme, premiešame a zalejeme vriacim vývarom. Zakryjeme tanierom a necháme napučať. Hotový je behom pár minút, akonáhle vsiakne všetku tekutinu.
V hrnci s rozpáleným olejom restujeme na kocky nakrájanú mrkvu, zeler a papriku. Po chvíli pridáme uvarený kuskus, posypeme nasekanou lahôdkovou cibuľkou a bylinkami. Dôkladne premiešame.
Servírovanie
Pomaly pečené kura servírujeme s misou zeleninového kuskusu.