Bulgur s chrumkavou kapustou
Suroviny
Bulgur
- 2 lyžice prepusteného alebo ghee masla
- 100 g šalotky
- 1 lyžička soli Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 250 g bulguru Campo Largo
- 50 ml pasírovaných paradajok
- 450 ml vody
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
Chrumkavá kapusta
- 2 lyžice olivového oleja Primadonna
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 menšia červená kapusta (500 g)
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 2 lyžice sójovej omáčky
Potrebujeme
- wok panvicu
POSTUP
Bulgur
V menšom hrnci roztopíme maslo, pridáme nasekané šalotky a opekáme 4 – 5 minút. Potom osolíme, okoreníme a prisypeme bulgur. Dôkladne premiešame, aby sa bulgur zľahka opiekol. Podlejeme pasírovanými paradajkami a miešame ďalšiu minútu. Napokon prilejeme vodu, privedieme do varu a pridáme posekanú petržlenovú vňať. Hrniec prikryjeme pokrievkou a na strednej intenzite varíme 10 minút. Po dovarení necháme bulgur pod pokrievkou minimálne 10 minút postáť, aby vsiakol všetku
tekutinu.
Chrumkavá kapusta
Vo väčšej panvici (ideálne wok) zohrejeme olej a pridáme cesnak nakrájaný na tenké plátky. Na miernom plameni zľahka opekáme 2 – 3 minúty, aby cesnak uvoľnil arómu a chuť do oleja.
Červenú kapustu pokrájame na rezance a vložíme do panvice. Miešame a opekáme 2 minúty. Kapusta sa ohreje a mierne opečie, naďalej však ostane chrumkavá.
Podlejeme zálievkou, ktorú pripravíme zmiešaním medu, citrónovej šťavy a sójovej omáčky. Miešame a opekáme ešte jednu minútu. Na záver dochutíme soľou podľa potreby.
Servírovanie
Bulgur servírujeme v pomere 1:1 s opečenou kapustou.
Tip: K porcii môžeme pridať aj dávku čerstvého hlávkového šalátu alebo rukoly a získať tak ľahký hlavný chod. Bulgur aj opečená kapusta skvelo poslúžia ako samostatné či kombinované prílohy k iným jedlám a nahradia tak zemiaky, ryžu, cestoviny alebo pečivo.