Pstruh na pare s opečenými ňokmi a kašou z červenej repy
- 400 g červenej repy
- 115 g masla Pilos
- soľ Belbake
- mleté čierne korenie Kania
- šťava z ½ limetky
- 300 g zemiakov + 1 väčší zemiak
- 1 vajíčko
- 1 žĺtok
- cca. 100 g hrubej múky Belbake
- čerstvý tymian
- 4 porcie pstruha lososovitého
- olivový olej Primadonna
- repkový olej Vita D'or
- čerstvá petržlenová vňať (na ozdobu)
POSTUP
POTREBUJEME
- alobal
- mixér
- parný hrniec
- strúhadlo
- škrabka
- lis na zemiaky
- papierová utierka
- sitko
Repová kaša
Repu spolu s 50 g masla zabalíme do alobalu a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C do mäkka (3 – 4 hodiny). Upečenú repu necháme asi 20 minút vychladnúť.50 g masla rozpustíme a necháme v ňom macerovať bylinky. Vychladnutú repu ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky, preložíme do mixéra a s rozpusteným maslom (v ktorom sme macerovali bylinky), soľou, korením a limetkovou šťavou rozmixujeme dohladka.
Zemiakové ňoky
300 g zemiakov uvaríme v šupke v osolenej vode domäkka, scedíme a necháme trochu vychladnúť. Potom ich ošúpeme, prepasírujeme (alebo najemno postrúhame) do misky. Osolíme, pridáme 1 žĺtok a 1 celé vajce. Hmotu premiešame a podľa potreby prisypeme hrubú múku. Znova zamiešame a vzniknuté cesto vypracujeme rukami na pomúčenej doske. Cesto je potrebné vypracovať rýchlo, aby príliš nezmäklo. Vytvarujeme z neho podlhovastý valec, ktorý nakrájame na menšie kúsky.
Ňoky varíme vo vriacej osolenej vode, pokým vyplávajú na povrch a potom ešte 2 – 3 minúty. Hotové ňoky preložíme na tanier a necháme krátko vychladnúť. Pred podávaním ich ešte opečieme na panvici s lyžicou masla dozlatista.
Pstruh na pare
Rybu osolíme, okoreníme, na strane bez kože pokvapkáme olivovým olejom a krátko (4 – 5 minút) varíme v pare. Po uvarení stiahneme kožu a zľahka osolíme.
Zemiaková slama
Zemiak ošúpeme, ešte surový nastrúhame najemno a prepláchneme studenou vodou tak, aby sme ho zbavili škrobu. Potom ho usmažíme v rastlinnom oleji do zlatista a osušíme na papierovej utierke.
Servírovanie
Do hlbokého taniera naservírujeme porciu kaše z červenej repy, k nej položíme ňoky a prikryjeme plátkom ryby. Jedlo dozdobíme zemiakovou slamou a lístkom petržlenovej vňate.