Pstruh s hráškovým pyré
- 4 čerstvé pstruhy
- 100 g masla
- 1 cibuľa
- 200 g mrazeného hrášku Icefield
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 150 ml vody
- 120 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 200 g mrkvy
- 1 lyžica kryštálového cukru Belbake
- 100 g stopkového zeleru
- 2 lyžice hladkej múky Belbake
- 50 ml prepusteného masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g zemiakov
Potrebujeme
- sitko
- tyčový mixér
Hráškové pyré
V hrnci necháme rozpustiť 50 g masla, na ktorom orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu. Pridáme hrášok, osolíme a okoreníme. Po chvíli podlejeme vodou a smotanou. Občas premiešame a uvaríme domäkka. Rozmixujeme tyčovým mixérom a podľa potreby prilejeme trochu smotany na šľahanie. Hráškové pyré prepasírujeme cez sitko do hrnca a zahustíme uvarenými roztlačenými zemiakmi. Dôkladne premiešame a podľa potreby osolíme.
Restovaná mrkva so stopkovým zelerom
Umytú a očistenú mrkvu nakrájame na približne rovnako veľké kúsky. Orestujeme ju na panvici s trochou cukru, 50 ml vody a 30 g masla. Keď začne mrkva mäknúť, pridáme očistený stopkový zeler, ktorý sme nakrájali na približne rovnako veľké kúsky ako mrkvu. Zamiešame a stiahneme z plameňa.
Opekané pstruhy
Umytých a očistených pstruhov zbavíme šupín a pripravíme z nich filety. Filety poprášime hladkou múkou a opečieme ich na panvici na rozpálenom prepustenom masle. Pridáme dva rozpučené strúčiky cesnaku a tymian. Na záver pridáme na panvicu asi 20 g masla a stiahneme z ohňa.
Servírovanie
Na plytký tanier naservírujeme najskôr hráškové pyré, naň restovanú mrku so zelerom a 2 filety zo pstruha. Na záver jedlo prelejeme výpekom zo pstruha.
Trik ako filetovať pstruha na stránke kuchynalidla.sk v kategórii Triky.
Trik ako pripraviť prepustené maslo nájdete na stránke kuchynalidla.sk v kategórii abc varenia.