Quiche s kozím syrom a brokolicou
1 h 20 m
4 porcie
- 200 g čerstvého kozieho syra
- 500 g hladkej múky
- 250 g masla Pilos
- 5 vajec
- 7 g soli Belbake
- 50 ml vody
- 500 g sušenej šošovice Cornfarm na zaťaženie cesta
- 150 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 150 ml mlieka Pilos
- 2 žĺtky
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 200 g brokolice
- 100 g sušených paradajok v oleji Baresa
Potrebujeme
- okrúhlu formu na pečenie s vlnitým okrajom a odnímateľným dnom s priemerom 24 cm
- valček
- potravinovú fóliu
- papier na pečenie
- kuchynské utierky
Postup
Krehké cesto
Z múky, masla, 2 celých vajec, soli a vody vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a odložíme na celú noc do chladničky (ideálne na 24 hodín). 20 minút pred prípravou koláča ho vyberieme z chladničky, aby zmäklo a ľahšie sa nám s ním pracovalo. Cesto vyvaľkáme na doske posypanej múkou a vložíme ho do okrúhlej formy na pečenie. Cesto, ktoré presahuje okraje formy, neodrežme. Na cesto položíme papier na pečenie a nasypeme naň šošovicu tak, aby zakrývala celú plochu (cesto si tak počas pečenia zachová svoj tvar). Pečieme ho vo vyhriatej rúre pri 160 °C približne 35 – 40 minút. Z upečeného korpusu odstránime papier na pečenie so šošovicou a opatrne zrežeme prečnievajúce okraje.
Quiche s kozím syrom
V miske zmiešame smotanu, mlieko, 3 celé vajcia a 2 žĺtky. Ochutíme soľou, čiernym korením a dôkladne premiešame. Ružičky brokolice uvaríme vo vriacej osolenej vode do polomäkka. Scedíme a dôkladne osušíme utierkami. Osušené ružičky nakrájame na menšie kúsky. Sušené paradajky scedíme, osušíme a nakrájame na menšie kúsky. Brokolicu, paradajky a kozí syr poukladáme rovnomerne na upečený korpus. Prelejeme smotanovo-vajíčkovou zmesou. Quiche pečieme vo vyhriatej rúre pri 160 °C približne 35 – 40 minút. Servírujeme úplne vychladnutý.
TIP: Šošovicu, ktorú ste použili na zaťaženie cesta, nevyhadzujte. Môžete ju na takéto pečenie použiť opakovane. Po vychladnutí ju skladujte v uzatvárateľnej nádobe.