Grilovaná teľacia špička s pečenou mrkvou
Suroviny
Mäso s mrkvou
- 600 g teľacích špičiek
- morská soľ Kania
- mleté čierne korenie Kania
- 1 vetvička čerstvého rozmarínu
- 1 kg mrkvy
- sušené chilli Kania
- 1 vetvička čerstvého tymianu
- ½ lyžičky celej rímskej rasce
- olivový olej Primadonna
Salsa
- 1 hrsť čerstvej bazalky
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate + na ozdobu
- 1 štipľavá paprička
- 2 strúčiky cesnaku
- šťava z ¼ citróna
- 100 ml olivového oleja Primadonna
Potrebujeme
- gril, alobal, vpichový teplomer na mäso, tyčový mixér
POSTUP
Mäso s mrkvou
Mäso z oboch strán osolíme, okoreníme a posypeme lístkami rozmarínu. Grilujeme najskôr z jednej a potom aj z druhej strany. Zo začiatku necháme zatiahnuť v žeravej časti grilu a následne dopečieme v chladnejšej časti. Pečieme, až kým teplota dosiahne 58 °C.
Mrkvu umyjeme, nešúpeme, rozložíme na alobal, osolíme a okoreníme. Dochutíme chilli, rozmarínom, tymianom, rímskou rascou a pokvapkáme olejom. Dôkladne zabalíme a grilujeme v chladnej časti grilu asi 30 minút.
Tip: Mrkvu môžeme pripraviť rovnakým spôsobom v rúre. V takomto prípade je potrebné rúru rozohriať na 180 °C a piecť 40 minút.
Salsa
Bazalku, petržlenovú vňať, štipľavú papričku, cesnak, citrónovú šťavu, soľ, korenie a olej rozmixujeme na salsu.
Servírovanie
Pečenú mrkvu s bylinkami podávame s teľacím špikom nakrájaným na plátky proti vláknu. Prelejeme bylinkovou salsou a ozdobíme lístkami petržlenovej vňate.