0
7
Plnený pečený bôčik s kapustou

Plnený pečený bôčik s kapustou

3 h 30 m
4 porcie

Suroviny

Plnený bôčik

  • 50 g sušených sliviek Alesto
  • 100 ml škótskej whiskey Queen Margot
  • 2 kg bravčového bôčika s kosťou, v celku
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • 150 g bieleho maslového toastového chleba Rivercote
  • 2 cibule
  • 50 g masla Pilos
  • 1 lyžica petržlenovej vňate
  • 2 vajcia
  • 150 ml plnotučného mlieka Pilos
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • 5 strúčikov cesnaku


Šalát

  • 250 g čerstvej bielej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 1 lyžica celej rasce Kania
  • 250 g kyslej bielej kapusty Freshona
  • 2 lyžice repkového oleja Vita D´or
  • 2 lyžice octu


Servírovanie

  • remeselný peceň
  • francúzska hrubozrnná horčica Kania
  • nakladaná zelenina (korenené uhorky, červená repa plátky, krájané šampiňóny) Freshona

Potrebujeme

sitko, špagát, pekáč s pokrievkou, tĺčik na mäso, papierové utierky, potravinársku fóliu


POSTUP

Plnený bôčik

Sušené slivky nakrájame na menšie kúsky, zalejeme whiskey a necháme cez noc odstáť. Na druhý deň ich precedíme. Bôčik vykostíme, kožu narežeme na prúžky a dôkladne osolíme. Necháme 24 hodín odpočívať v chladničke a následne mäso umyjeme a dôkladne osolíme. Toastový chlieb nakrájame na kocky a sušíme do stvrdnutia.

Tip: Sušiť pečivo môžeme aj cez noc na radiátore alebo v rúre vyhriatej na 50 °C. 

Jednu cibuľu nakrájame na jemno, orestujeme na masle a pridáme k tvrdému pečivu. Ochutíme namočenými slivkami, sekanou petržlenovou vňaťou, vajíčkami, mliekom, soľou a korením. Opatrne premiešame a necháme 10 minút odpočinúť.

Pripravený bôčik narežeme tak, aby vznikol veľký plát na zabalenie rolády. Prikryjeme fóliou a dôkladne naklepeme. Mäso osolíme, okoreníme, naplníme pripravenou plnkou a zabalíme do rolády tak, aby koža bola na vrchu. Zviažeme špagátom a s celými strúčikmi cesnaku a so ošúpanými štvrtinami zvyšnej cibule preložíme na pekáč. Podlejeme vodou a pečieme pod pokrievkou v rúre vyhriatej na 160 °C asi 2 hodiny. Následne pokrievku odstránime a dopekáme asi hodinu do mäkka. Pred dokončením teplotu zvýšime na 210 °C a asi za 30 minút vypečieme kožu do chrumkava.

Šalát

Čerstvú kapustu nakrájame na tenké rezance, osolíme, zmiešame s prúžkami cibule a ručne dôkladne premiešame. Ochutíme rascou, kyslou kapustou, olejom a octom. Znovu dôkladne zapracujeme. Necháme aspoň 10 minút odležať a v prípade potreby dochutíme.

Servírovanie

Z mäsa zložíme špagát a roládu nakrájame pílkovým nožíkom na plátky. Podávame s kapustovým šalátom, čerstvým chlebom, horčicou a nakladanou zeleninou.