Restovaný bôčik na cesnaku a bielom víne s cviklou a hubami
Suroviny
- 750 g bravčového bôčika
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 250 g predvarenej červenej repy
- 2 lyžice hrubozrnnej horčice Kania
- čerstvý rozmarín
- 100 g hnedých šampiňónov
- 5 strúčikov cesnaku
- 200 ml bieleho suchého vína
- 1 chlieb
- 1 hrsť rukoly
- šťava z ½ citróna
Chrenový dip
- 200 g kyslej smotany Pilos
- 100 g sterilizovaného chrenu Kania
- 1 hrsť nasekanej pažítky
- šťava z ½ citróna
Potrebujeme
- potravinársku fóliu, tĺčik, grilovaciu panvicu, zapekaciu misu, alobal
POSTUP
Z bôčika odrežeme kožu. Nakrájame ho na plátky, ktoré pod fóliou naklepeme. Osolíme, okoreníme a restujeme na rozpálenej grilovacej panvici.
Na druhej rozohriatej panvici s olejom opekáme na menšie kúsky nakrájanú predvarenú repu. Osolíme, okoreníme.
Keď je mäso z jednej strany zlatohnedé, obrátime ho, potrieme horčicou a posypeme nasekanými lístkami rozmarínu. Do panvice pridáme šampiňóny nakrájané na menšie kúsky, štyri strúčiky cesnaku na plátky a soľ.
Opečený bôčik preložíme aj so šampiňónmi do polovice zapekacej misy. K výpeku do panvice prilejeme 100 ml vína. Chvíľu povaríme, aby sa z neho odparil alkohol a nalejeme na mäso.
Cviklu tiež podlejeme 100 ml vína a počkáme, kým sa odparí. Potom ju dáme do druhej polovici zapekacej misy a s mäsom dopekáme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 10 minút. Prikryjeme alobalom a necháme dôjsť.
Chrenový dip
Všetky suroviny zmiešame a dochutíme soľou a korením.
Krajce chleba opečieme na rozohriatej panvici s olejom dochrumkava. Jednu stranu potrieme strúčikom cesnaku.
Rukolu ochutíme citrónovou šťavou, soľou, korením a olejom.
Servírovanie
Na tanier rozložíme najprv rukolu a potom cviklu. Na vrch položíme bravčový bôčik aj s hubami a prelejeme výpekom. Podávame s opečeným krajcom chleba a chrenovým dipom, ktorý servírujeme v samostatnej miske.