Restovaný losos s červenou repou
- 400 g čerstvého lososa
- 500 g čerstvej červenej repy
- 3 strúčiky cesnaku
- zväzok čerstvých byliniek (napr. tymian, rozmarín, petržlenová vňať)
- morská soľ v mlynčeku Kania
- olivový olej Biotrend
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 50 g masla
- 1 citrón
- 250 g kyslej smotany Pilos (18%)
- 1 lyžica medu Confeira
- čerstvá pažítka
- čerstvá mäta
- 1 hrsť poľného šalátu
Potrebujeme
- alobal
Postup
Červená repa
Červenú repu umyjeme a varíme v šupke spolu s cesnakom a zväzkom byliniek (tymianom, rozmarínom a petržlenovou vňaťou) v osolenej vode asi 1 hodinu domäkka. Potom ju ešte teplú ošúpeme a nakrájame na väčšie kúsky. Nakrájanú červenú repu orestujeme na rozpálenej panvici na troche olivového oleja. Na záver ochutíme soľou a čiernym korením.
Restovaný losos
Z umytého a osušeného lososa odstránime šupiny. Ochutíme ho čiernym korením a soľou. Lososa opekáme na panvici na troche olivového oleja najskôr kožou nadol. Keď je koža chrumkavá, lososa otočíme, pridáme lahôdkové cibuľky rozrezané na polovice, osolíme a okoreníme. Restujeme, kým nie je cibuľka opečená dozlatista. Na záver pridáme na panvicu maslo a necháme ho rozpustiť. Odstavíme z plameňa a lososa pokvapkáme šťavou z polovice citróna. Panvicu prikryjeme alobalom a necháme chvíľu odpočívať.
Smotanový dresing
Ku kyslej smotane primiešame med, šťavu z druhej polovice citróna, čierne korenie, soľ a nadrobno nasekané čerstvé bylinky – pažítku a mätu. Dôkladne premiešame.
Servírovanie
Na plytký tanier naservírujeme najskôr orestovanú červenú repu a lahôdkovú cibuľku. Na ne položíme porciu lososa, prelejeme dresingom a dozdobíme čerstvým poľníčkom.