Kapor s paprikovou omáčkou
- 800 g kapra
- 5 strúčikov cesnaku
- čerstvá petržlenová vňať
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 1 lyžica mletej sladkej papriky Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- hladká múka na obaľovanie
- slnečnicový olej Promienna
- 350 g zemiakov
- 100 ml plnotučného mlieka
- olivový olej Primadonna
- 1 lahôdková cibuľka
- 2 červené papriky
Potrebujeme
- mažiar
- papierové utierky
- sitko
- zapekaciu misu
- potravinovú fóliu
- tyčový mixér
Postup
Marináda
4 strúčiky cesnaku a 2 lyžice petržlenovej vňate najemno nasekáme a dáme do mažiara. Ochutíme štipkou soli, mletou paprikou a spolu roztlačíme.
Kapor
Kapra očistíme a umyjeme. Mäso narežeme na tenké prúžky, pričom dávame pozor, aby sme neprerezali kožu. Týmto spôsobom narušíme drobné kostičky v mäse a pri jedení nám nebudú prekážať. Filety naporciujeme, okoreníme a iba zľahka osolíme. Potom dôkladne potrieme pripravenou marinádou. Môžeme ju votrieť aj do zárezov. Necháme marinovať (najlepšie cez noc).
Namarinovaného kapra obalíme v múke a vypražíme z oboch strán vo väčšom množstve rozpáleného slnečnicového oleja. Potom ho osušíme od prebytočného tuku na papierových utierkach.
Zemiaky
Zemiaky ošúpeme a varíme v mierne osolenej vode domäkka (asi 20 minút). Potom 300 g z nich scedíme a popučíme (zvyšné zemiaky použijeme na prípravu paprikovej omáčky). Prilejeme teplé mlieko a asi 50 ml olivového oleja. Nakoniec pridáme najemno nakrájanú lahôdkovú cibuľku, osolíme a dôkladne premiešame.
Papriková omáčka
Zvyšné zemiaky prepasírujeme cez sitko. Papriky umyjeme a osušíme. Dáme ich do zapekacej misy a pri teplote 220 °C pečieme asi 20 minút. Akonáhle sú papriky upečené, ešte teplé ich vložíme do misy, ktorú prikryjeme potravinovou fóliou. Papriky necháme spariť (asi na 20 minút). Potom papriky ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na prúžky. Prepasírované zemiaky, prúžky papriky a najemno nasekaný strúčik cesnaku dáme do vyššej misy. Prilejeme asi 100 ml vody, osolíme, okoreníme a rozmixujeme. Potom za stáleho mixovania postupne prilievame asi 50 ml olivového oleja.