Rozmarínové krekry s parmezánom
Suroviny
- 100 g polohrubej múky Belbake
- 100 g hladkej múky Belbake
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 2 menšie vetvičky čerstvého rozmarínu
- 50 g parmezánu Parmigiano Reggiano Lovilio
- 40 g zmäknutého masla Pilos
- 70 g gréckeho jogurtu Pilos
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 2 lyžice studenej vody
- olivový olej Primadonná
Potrebujeme
- sitko, strúhadlo, potravinársku fóliu, veľký plech, papier na pečenie
POSTUP
Obe múky spolu s lyžičkou sódy preosejeme. Primiešame najemno posekané lístky rozmarínu, najemno strúhaný parmezán, zmäknuté kocky masla, jogurt, štipku soli a studenú vodu. Ručne vypracujeme cesto. Hotové ho vytvarujeme do valca s priemerom cca 4 – 4,5 cm a zabalíme do fólie. Vložíme do mrazničky približne na polhodinu.
Stuhnuté cesto rozbalíme a ostrým nožom nakrájame na plátky tenké 4 – 5 mm. Vzniknuté kolieska ešte pritlačíme okrúhlym krájačom na zemiaky alebo mriežkou, čím na povrchu každej placky vznikne pravidelný mriežkový efekt.
Tip: Na vytvorenie mriežky môžeme použiť aj vrchnú časť krájača na varené vajcia.
Krekry premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie.
Tip: Krekry počas pečenia získajú na objeme, preto ich ukladáme v dostatočných rozostupoch. Cesto z uvedenej dávky pokryje dva plechy.
Povrch potrieme olejom a posypeme hrubou soľou. Pečieme 19 – 20 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Tip: Čas je len orientačný, treba ho prispôsobiť hrúbke krekrov, resp. vlastnostiam rúry.
Po upečení necháme krekry chladnúť na mriežke, kým sa celkom vysušia a získajú chrumkavosť. Po vychladnutí skladujeme vo vzduchotesnej nádobe alebo pohári.
TIP: Rozmarínové krekry s parmezánom spríjemnia oslavu, syrový tanier či posedenie s pohárom vína. Využiť ich môžeme ako snack so sebou alebo ako podklad na obložené kanapky. Skvelo sa kombinujú s rôznymi dipmi či polievkami.