Šalát s krevetami, ryžovými rezancami a kačacím mäsom
Suroviny
- 1 celá kačica bez drobov
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 1 lyžica celej rasce Kania
- 200 g varených lúpaných kreviet
- 4 lyžice sladkej chilli omáčky Vitasia
- 2 lyžice sójovej omáčky Vitasia
- 400 g varených tenkých ryžových rezancov Vitasia
- šťava z 2 limetiek
- 1 lyžička trstinového cukru Belbake
- 1 červená cibuľa
- 100 g mrkvy
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 1 štipľavá paprička
- 50 g solených pražených arašidov Alesto
- 50 g solených restovaných kešu orechov Alesto
- 1 hrsť čerstvého koriandra
- 1 hrsť smažených krevetových lupienkov Vitasia
Potrebujeme
- kovové sitko
POSTUP
Kačicu osolíme a posypeme rascou. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °prvú hodinu pod pokrievkou s väčším množstvom vody. Druhú hodinu ju odokrytú dopečieme.
Rozmrazené krevety zalejeme sladkou chilli omáčkou a lyžicou sójovej omáčky, premiešame a marinujeme 2 – 3 hodiny.
Ryžové rezance vložíme do vriacej vody, stiahneme plameň, prikryjeme pokrievkou a necháme 5 minút odstáť. Následne scedíme a prepláchneme studenou vodou.
Limetkovú šťavu, trstinový cukor a lyžicu sójovej omáčky miešame, kým sa cukor rozpustí.
Červenú cibuľu a mrkvu nakrájanú na rezance, lahôdkovú cibuľku na kolieska a pásiky štipľavej papričky dobre premiešame s arašidmi a kešu orechmi. Pridáme ochutené krevety a zalejeme marinádou z limetkovej šťavy.
Hotové sklenené rezance vmiešame do pripraveného šalátu, pridáme nahrubo nasekaný koriander a dobre premiešame.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme najprv porciu rezancov s krevetami a zeleninou a potom pridáme chrumkavú kačicu nakrájanú na plátky. Ochutíme nasekanou lahôdkovou cibuľkou, smaženými krevetovými lupienkami a doplníme mesiačikom limetky.
Tip: Pokiaľ máme práve upečené chrumkavé kačacie prsia, nakrájame ich na plátky. Pokiaľ máme menšie kúsky mäsa zvýšené od včerajšieho obeda, môžeme ich natrhať na kúsky a zamiešať do rezancov.