Cviklové pesto
Suroviny
- 600 g čerstvej cvikly (4 – 5 menších kusov)
- 3 strúčiky cesnaku
- 60 g mandlí Alesto
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- šťava z 1 citróna
- 5 lyžíc olivového oleja Primadonna
- 70 g parmezánu Parmigiano Reggiano Lovilio
Servírovanie
- 500 g špagiet Combino alebo iných cestovín
- parmezán Parmigiano Reggiano Lovilio
Potrebujeme
kefu na zeleninu, zapekaciu misu, sekací mixér, strúhadlo
POSTUP
Cviklu zbavenú listov a korienka dôkladne vydrhneme kefou pod tečúcou vodou. Prekrojíme na menšie kúsky a vložíme do zapekacej misy. Pridáme strúčiky cesnaku v šupke a pečieme v rúre vyhriatej na 210 °C približne 40 minút. Následne necháme čiastočne vychladnúť.
Tip: Pečená cvikla má na rozdiel od varenej omnoho intenzívnejšiu farbu aj chuť. Ak ju upečieme v predstihu, potom zvyšná príprava jedla zaberie len 10 minút. Nerozmixovanú ju skladujeme v chladničke.
Mandle zalejeme v miske asi 200 ml vriacej vody a necháme 10 minút postáť.
Upečený cesnak vytlačíme zo šupky a spolu s upečenou cviklou vložíme do mixéra. Pridáme scedené mandle a rozmixujeme.
Tip: Mandle môžeme nahradiť aj inými orechmi a ak obľubujete pikantné, pridajte do mixéra aj čili papričku.
Potom ochutíme soľou, mletým čiernym korením, citrónovou šťavou, olejom a na menšie kúsky nakrájaným parmezánom. Opäť rozmixujeme.
V hrnci s vriacou vodou uvaríme špagety. Z vriacej vody odoberieme 100 ml a vlejeme do mixéra. Pesto ešte raz rozmixujeme.
Servírovanie
Scedené cestoviny zmiešame s cviklovým pestom, podľa chuti dosolíme a ozdobíme strúhaným parmezánom.
Tip: Cviklové pesto skvelo chutí aj na cesnakových hriankach.