Slané tyčinky so syrom cheddar
- 150 g syra cheddar Valley Spire
 - 1 cibuľa
 - 3 strúčiky cesnaku
 - 1 a 1/2 štipľavej papričky
 - bio olivový olej Primadonna
 - morská soľ v mlynčeku Kania
 - čierne korenie v mlynčeku Kania
 - 1 lyžička trstinového cukru Belbake
 - 1 lyžica bieleho vínneho octu Acentino
 - 1 konzerva krájaných lúpaných paradajok Freshona
 - 1 zrelé avokádo
 - 1 limetka alebo citrón
 - 150 g delaktózovanej kyslej smotany Pilos (20%)
 - čerstvá mäta
 - 2 chladené lístkové cestá Belbake
 - čerstvý tymian a rozmarín
 - 1 vajce na potretie
 
Postup
Potrebujeme
- strúhadlo
 - ponorný mixér
 - plech na pečenie
 - papier na pečenie
 - pierko na potieranie
 
Pikantná paradajková salsa
Cibuľu, 2 strúčiky cesnaku a 1 štipľavú papričku zbavenú semienok nasekáme nadrobno. Restujeme ich v hrnci na rozohriatom olivovom oleji. Ochutíme soľou a korením. Keď je základ orestovaný dozlatista, pridáme trstinový cukor a počkáme, kým skaramelizuje. Potom prilejeme vínny ocot, paradajky z konzervy a varíme na miernom plameni približne 20 - 30 minút. Salsu pred servírovaním necháme vychladnúť.
Avokádová salsa
Avokádo rozdelíme na polovice, pomocou lyžice vyberieme dužinu a preložíme ju do väčšej misky. Pridáme 1 nastrúhaný strúčik cesnaku, šťavu z limetky alebo citróna a kyslú smotanu. Osolíme, okoreníme a rozmixujeme ponorným mixérom. Na záver pridáme nasekané lístky mäty a 1/2 štipľavej papričky zbavenej semienok. Premiešame a necháme odležať, aby sa všetky chute spojili.
Slané tyčinky
Lístkové cestá nakrájame na 5 cm široké pásiky. Posypeme ich hoblinkami syra cheddar, čerstvým tymianom a rozmarínom. Z pásikov vytvarujeme špirály, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Slané tyčinky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme hoblinkami syra a lístkami tymianu. Zľahka osolíme a okoreníme. Tyčinky pečieme vo vyhriatej rúre pri 220 °C približne 7 - 10 minút dozlatista.
Servírovanie
Vychladnuté syrové tyčinky podávame s paradajkovou a avokádovou salsou.
                





 Marcel Ihnačák