Slivkový koláč
Cesto
- 200 g hladkej múky Belbake
- 80 g práškového cukru Belbake
- 100 g zmäknutého masla
- 1 vajíčko
- štipka soli Belbake
Plnka
- 1 kg čerstvých sliviek
- 100 g kryštálového cukru Belbake
- 500 ml pomarančového džúsu Vitafit
- 1 vanilkový puding
Posýpka
- 1 vanilínový cukor
- 1 lyžička mletej škorice Mikado
- 30 g kryštálového cukru Belbake
- 50 g hrubej múky Belbake
- 25 g roztopeného masla
Potrebujeme
- potravinovú fóliu
- plech s rozmermi 35x10 cm s vyberateľným dnom
Cesto
Vo väčšej miske zmiešame všetky suroviny a rukou vypracujeme tuhšie cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a v chladničke necháme odstáť asi 30 minút. Odležané cesto rozvaľkáme medzi potravinovými fóliami do tvaru obdĺžnika s hrúbkou asi 1 cm. Cestom vystelieme celé dno tortovej formy a vytvarujeme aj okraje.
Plnka
Odkôstkované slivky spolu s cukrom a trochou džúsu podusíme domäkka. V 100 ml džúsu si rozmiešame puding a pridáme ho k slivkám. Prilejeme aj zvyšný džús a povaríme do zhustnutia.
Za občasného miešania necháme vychladnúť. Vychladnutú slivkovú plnku rovnomerne navrstvíme na cesto.
Posýpka
V miske si najprv zmiešame suché ingrediencie. Potom prilejeme roztopené maslo a opäť premiešame. Koláč bohato posypeme posýpkou a pečieme v predhriatej rúre približne 30 minút pri 180 °C.