Špíz z grilovanej bravčovej pečienky s karamelizovanou cibuľou
Suroviny
Skaramelizovaná cibuľa
- 100 g masla Pilos
- 400 g cibule
- 1 vetvička čerstvého tymianu
- 1 lyžica krupicového cukru Belbake
- 2 lyžice balzamika
- 1 vetvička čerstvej petržlenovej vňate
Špízy
- 600 g bravčových pečienok
- 1 vetvička čerstvého tymianu
- 2 strúčiky cesnaku
- extra panenský olivový olej Primadonna
- keramický mlynček s korením Kania
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- 2 červené cibule
- 400 g zemiakov
Potrebujeme
- gril, špajdle, liatinovú alebo železnú panvicu
POSTUP
Skaramelizovaná cibuľa
Na rozpálenom grile rozohrejeme liatinovú panvicu a v nej rozpustíme maslo. Pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu, gril zatvoríme a restujeme.
Tip: Aby sa panvica v grile nezničila, je vhodné použiť panvicu bez plastových častí.
Medzitým očistíme bravčové pečienky a nakrájame na menšie kúsky. Marinujeme v nasekanom tymiane, cesnaku, 1 lyžici oleja a korení. Slaninu a očistenú cibuľu nakrájame na kocky. Na špajdľu napichujeme slaninu, cibuľu a marinované pečienky.
Tip: Ak napichujeme špízy na drevené špajdle, vopred ich namočíme na 30 minút do studenej vody. Drevo tak nebude na grile horieť.
Surové zemiaky očistíme, nakrájame na približne 1,5 cm plátky a uložíme do chladnejšej časti grilu, aby sa stihli prepiecť. Gril opäť zatvoríme.
Nakoniec osolíme pripravené špízy, podľa potreby pokvapkáme olejom a krátko ugrilujeme, aby sa pečienky veľmi nevysušili.
K restovanej cibuli pridáme nasekaný tymian a cukor, premiešame a necháme krátko skaramelizovať. Pred koncom dochutíme balzamikovým octom a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Servírovanie
Opečené zemiaky osolíme, pokvapkáme olejom a podávame so skaramelizovanou cibuľkou a špízmi. Ozdobíme čerstvými bylinkami.