Šťavnatá čokoládová torta s jablkami
Suroviny
Korpus
- 220 g polohrubej múky Belbake
- 30 g kakaa Belbake
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 150 g trstinového cukru Belbake
- 100 ml jablkovej výživy Freshona
- 3 vajcia
- 100 ml slnečnicového oleja
- 2 jablká
Krém
- 500 ml mlieka Pilos
- 80 g trstinového cukru Belbake
- 40 g Zlatého klasu
- 20 g kakaa Belbake
- 200 g horkej čokolády Fin Carré (50 %)
- 200 g masla Pilos
Ozdoba
- 200 g mascarpone Lovilio
- 200 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 40 g práškového cukru Belbake
Servírovanie
- 40 g sušených jablkových lupienkov Alesto
Potrebujeme
- strúhadlo, papier na pečenie, formu na pečenie s vyberateľným dnom s priemerom 25 cm, mixér s nadstavcom metlička, cukrárske vrecko s ozdobnou hladkou špičkou
POSTUP
Korpus
V mise zmiešame sypké suroviny a nakypríme metličkou.
V druhej mise zmiešame tekuté suroviny, pridáme k sypkým a jemne premiešame. Do cesta pridáme umyté nahrubo nastrúhané jablká a všetky suroviny spolu premiešame.
Zmes nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 35 – 45 minút. Korpus necháme vychladnúť.
Krém
V hrnci necháme zovrieť 400 ml mlieka, v ktorom rozpustíme cukor.
V mise zmiešame Zlatý klas s kakaom a so zvyšným mliekom dohladka. Hmoty spojíme a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Primiešame čokoládu, ktorá sa teplom rozpustí. Prihodíme studené maslo, krém prelejeme do misky a necháme vychladnúť.
Upečený a vychladnutý korpus vyrežeme z formy. Nanesieme vychladnutý puding a povrch zarovnáme. Necháme stuhnúť v chladničke ideálne do ďalšieho dňa.
Ozdobíme vyšľahaným krémom z mascarpone, smotany a cukru, ktorý nanesieme na povrch torty pomocou cukrárskeho vrecka.
Servírovanie
Šťavnatú čokoládovú tortu servírujeme s kúskami sušených jablkových lupienkov.