Steak v teriyaki marináde s pak-choi a ananásom
- 85 ml sójovej omáčky Mikado
- 2 lyžice medu Maribel
- 3 lyžice bieleho vínneho octu Acentino
- 3 strúčiky cesnaku
- 5 cm kúsok zázvoru
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 4 rump steaky
- olivový olej Primadonna
- 2 lyžice masla Pilos
- 1 citrón
- 3 kapusty pak-choi
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 1 hrsť goji Alesto
- 100 ml suchého bieleho vína
- 1/2 zrelého ananásu
- 1 štipľavá paprička
- 1 hrsť tekvicových semienok natural Alesto
Postup
POTREBUJEME
- sitko
Rump steak v Teriyaki marináde
V miske zmiešame sójovú omáčku, med, vínny ocot, cesnak a zázvor nakrájaný na plátky. Ochutíme korením. Soľ už nepridávame, pretože sójová omáčka je dostatočne slaná. Ochutnáme a podľa potreby dochutíme. Marináda by mala byť sladko-kyslá.
Umyté a osušené steaky vložíme do misky, prelejeme pripravenou marinádou a marinujeme v chladničke aspoň 20 minút. Steaky osušíme na kuchynských utierkach a opečieme na rozpálenej panvici s olivovým olejom z každej strany do zlatohneda. Mäso otáčame kliešťami, zbytočne do neho nepicháme, aby nestratilo šťavu. Na záver pridáme maslo a citrónovú šťavu. Stiahneme z ohňa, prikryjeme alobalom a necháme 2 – 3 minúty odpočívať. Hotový rump steak pred servírovaním tranšírujeme – nakrájame na tenké plátky.
Šalát s kapustou pak-choi
Z kapusty pak-choi odrežeme tvrdé konce. Kapustu rozoberieme na lístky, ktoré umyjeme a potom oblanšírujeme vo vriacej osolenej vode. Scedíme a necháme odkvapkať.
Do hrnca nasypeme goji, prilejeme víno a varíme na miernom plameni, kým trochu nezmäkne. Scedíme a necháme vychladnúť. Ananás očistíme, stred z neho vyrežeme a nakrájame ho na menšie kúsky. Preložíme do misky. Pridáme vychladnuté goji, na tenké pásiky nakrájanú štipľavú papričku (zbavenú semienok) a pak-choi na menšie kúsky. Zľahka premiešame a dochutíme soľou, korením a olivovým olejom.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme šalát a naň rozložíme plátky steaku. Posypeme tekvicovými semienkami, ktoré sme opiekli na panvici bez použitia tuku a pokvapkáme výpekom.