Tapas s morskými plodmi
- 400 g celých uvarených kreviet
- 400 g mušlí s provensálskou omáčkou
- 300 g delaktózovanej kyslej smotany Pilos (20%)
- 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
- 1 lyžica medu Confeira
- 2 citróny
- 1 hrsť čerstvých byliniek (mäta, bazalka, petržlenová vňať) + zopár lístkov na ozdobu
- ½ štipľavej papričky
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 francúzske bagety
- olivový olej Primadonna
- 2 strúčiky cesnaku
- 250 g majonézy Mikado
- štipka štipľavej mletej papriky Mikado
- štipka karí korenia Mikado
- ½ hrste čerstvej petržlenovej vňate
Potrebujeme
- strúhadlo
- grilovaciu panvicu
Postup
Marinované krevety
Z kreviet odstránime hlavu a ošúpeme ich z panciera (chvostík môžeme nechať). Vo väčšej miske zmiešame kyslú smotanu, nastrúhaný zázvor, med, šťavu a kôru z 1 citróna, nadrobno nasekanú mätu, bazalku, petržlenovú vňať a nadrobno nasekanú štipľavú papričku zbavenú semienok. Ochutíme soľou, čiernym korením a dôkladne premiešame. Ošúpané krevety prelejeme marinádou a necháme marinovať v chladničke 30 minút.
Bagety nakrájame na plátky a opečieme ich na grilovacej panvici na troche olivového oleja dozlatista. Na záver potrieme každý plátok bagety zľahka cesnakom.
Mušle s pikantnou omáčkou
V miske zmiešame majonézu, mletú štipľavú papriku, karí korenie, 1 najemno nastrúhaný cesnak a šťavu z ½ citróna. Osolíme a okoreníme. Premiešame a odložíme stranou. Medzitým si pripravíme mušle. Obsah balenia preložíme na rozpálenú panvicu a ohrievame 5 – 7 minút. Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať, šťavu z druhej polovice citróna a pár kvapiek olivového oleja.
Servírovanie
Marinované krevety servírujeme na chrumkavých bagetkách. Na záver ozdobíme lístkami čerstvých byliniek.
Mušle podávame v hlbokej miske posypané bylinkami. Pikantnú omáčku servírujeme v samostatnej miske.