Taštıčky plnené mletým mäsom
- 500 g mletého mäsa mix XXL
- 100 g uvarených popučených zemiakov
- 300 g hrubej múky Belbake
- čerstvá petržlenová vňať
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 väčšia cibuľa
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 200 g uvarenej červenej repy
- celá rasca Kania
- 150 ml zeleninového vývaru
- 100 g koreňovej zeleniny (40 g zeleru, 30 g mrkvy, 30 g petržlenu)
- 2 lyžice červeného vínneho octu Acentino
- 100 g kyslej smotany Pilos 18%
- 1 lyžica chrenu Mikado
- 2 lyžice nasekanej pažítky
Potrebujeme
- potravinovú fóliu
- valček
- formičku s priemerom 5 - 6 cm
Taštičky plnené mletým mäsom
Umyté a ošúpané zemiaky uvaríme vo vriacej osolenej vode domäkka. Scedíme ich a prepasírujeme do misky. Pridáme hrubú múku a toľko lyžíc horúcej vody, aby vzniklo elastické cesto. Vypracované cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme odpočívať do chladničky na 2 - 3 hodiny.
Medzitým si pripravíme mäsovú plnku. V miske zmiešame mleté mäso s nahrubo nasekanou petržlenovou vňaťou, prelisovanými strúčikmi cesnaku a nadrobno nasekanou cibuľou. Ochutíme korením a soľou.
Odležané cesto odbalíme a rozdelíme na 2 časti (aby sa nám s cestom lepšie pracovalo). Preložíme ho na pracovnú dosku, pomúčime a vyvaľkáme na hrúbku 2 - 3 mm. Z vyvaľkaného cesta vykrajujeme pomocou formičky kolieska. Každé naplníme 1 lyžičkou mäsovej náplne. Preložíme a okraje dôkladne uzavrieme najskôr prstami a potom vidličkou. Mäsové taštičky varíme v osolenej vriacej vode približne 3 - 4 minúty. Scedíme a zľahka okoreníme.
Varená koreňová zelenina s červenou repou
Červenú repu umyjeme a varíme v šupke spolu s celou rascou v osolenej vode asi 1 hodinu domäkka. Potom ju ešte teplú ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Do hrnca nalejeme vývar, pridáme koreňovú zeleninu nakrájanú na približne rovnako veľké kúsky a varíme domäkka. K uvarenej zelenine pridáme červenú repu a ochutíme červeným vínnym octom.
Kyslá smotana s chrenom a pažítkou
V miske zmiešame kyslú smotanu s chrenom a nasekanou pažítkou. Pred podávaním necháme chvíľu odstáť.
Servírovanie
Do hlbokého taniera naservírujeme varenú koreňovú zeleninu s červenou repou. Na ňu položíme plnené taštičky a dozdobíme ochutenou kyslou smotanou a lístkami čerstvej petržlenovej vňate.