Treska na pare so zeleninou a šafranovou omáčkou
Suroviny
- 100 g zemiakov
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- 100 ml bieleho vína
- 50 ml bieleho vínneho octu
- 3 väčšie šalotky
- štipka šafranu
- 600 g filety z tresky
- keramický mlynček s korením Kania (4 druhy)
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja Primadonna
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g cukety
- 100 g cherry paradajok
- 1 vetvička čerstvej bazalky
- 2 lyžice masla Pilos
Potrebujeme
hrniec, panvicu, parný hrniec
POSTUP
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na menšie kocky a v osolenej vode uvaríme domäkka. Po uvarení zemiaky scedíme.
Biele víno, ocot, najemno nakrájanú šalotku a šafran so štipkou soli necháme variť v hrnci. Varíme, kým omáčka zredukuje svoj objem na polovicu.
Rybie filety osolíme a okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom, vložíme do parného hrnca a varíme na pare asi 8 minút podľa hrúbky filiet.
V panvici s rozpáleným olivovým olejom orestujeme plátky cesnaku. Pridáme cuketu nakrájanú na menšie kúsky, osolíme, okoreníme a krátko opražíme. Následne prihodíme varené zemiaky, cherry paradajky prekrojené na polovicu a lístky bazalky. Krátko premiešame a vypneme plameň. Šafranovú omáčku na konci zjemníme kockami studeného masla, ktoré v omáčke miešame do rozpustenia.
Servírovanie
Restovanú zeleninu prelejeme šafranovou omáčkou, pridáme tresku a ozdobíme lístkami bazalky.