Tvarohovo-zemiakové pirohy
Suroviny
Cesto
- 250 g hladkej múky Belbake + na posypanie
- štipka soli Kania
- 1 lyžica rastlinného oleja Vita D´or
- 150 g horúcej vody
Náplň
- 200 g zemiakov
- 1 malá cibuľa
- 2 lyžice masla Pilos
- 100 g hrudkovitého tvarohu Pilos
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
Na servírovanie
- 200 g kyslej smotany Pilos (16 %)
- 1 vetvička čerstvej pažítky
Potrebujeme
misu, panvicu, hrniec, valček, pučidlo na zemiaky, formičku na pirohy alebo okrúhlu vykrajovačku
Postup
Cesto
Hladkú múku, štipku soli, olej a horúcu vodu vymiesime na hladké cesto. Cesto necháme cca 30 minút odležať v chladničke.
Náplň
Zemiaky očistíme, ošúpeme, nakrájame a uvaríme v osolenej vode domäkka. Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na 1 lyžici masla dozlatista. Uvarené zemiaky scedíme a necháme vychladnúť. Následne ich pomocou pučidla roztlačíme a zmiešame s tvarohom, orestovanou cibuľou, soľou a mletým čiernym korením.
Pirohy
Cesto vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche na hrúbku asi 2 mm a vykrojíme kolieska. Okraje koliesok potrieme vodou, naplníme pripravenou náplňou, preložíme na polovicu a okraje spojíme vidličkou. Pirohy varíme v osolenej vode 3 – 4 minúty. Tip: Ak plníme pirohy mäsovou plnkou, varíme ich o niečo dlhšie. Uvarené pirohy preložíme do panvice, kde pridáme trochu vody z varenia a 1 lyžicu masla. Krátko ich ohrejeme v maslovej zmesi a ochutíme čerstvo namletým čiernym korením.
Servírovanie
Pirohy servírujeme na plytkých tanieroch, preliate maslovou zmesou. Podávame s kyslou smotanou a posypeme nasekanou pažítkou.