Vegetariánska kapustnica
Vegetariánska kapustnica
- 1 kg kyslej kapusty
- 4 l vody
- 300 g mrkvy
- 200 g zeleru
- 30 g sušených sliviek
- 540 g zemiakov
- 30 g sušených húb
- 1 štipľavá paprička
- 1 lyžička soli
- 3 bobkové listy
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- 1 lyžička mletej rasce
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička kurkumy
- 1 lyžica mletej sladkej papriky
- 2 lyžice hladkej múky
Servírovanie
- jogurt alebo smotana
- čerstvá petržlenová vňať
POSTUP
Kyslú kapustu varíme hodinu v približne 4 litroch vody. Potom do hrnca pridáme očistené a nakrájané mrkvy, zeler, sušené slivky a zemiaky, na menšie kúsky nalámané huby, nasekanú štipľavú papričku, soľ, bobkové listy, korenie a rascu. Premiešame, prilejeme vodu podľa potreby a pod pokrievkou varíme, kým zemiaky a zeler nie sú polomäkké. V panvici s olivovým olejom 8 minút opekáme nakrájanú cibuľu a potom na ďalšiu minútu pridáme nasekaný cesnak. Panvicu odstavíme z tepelného zdroja, základ poprášime kurkumou a mletou červenou paprikou, opatrne pomiešame pár sekúnd na plameni a ihneď podlejeme trochou šťavy z polievky.
Tip: Ak máte po ruke údenú mletú papriku, celkom určite ju použite!
Vmiešame múku a keď zmes mierne zhustne, pridáme ju do polievky a za občasného miešania varíme ešte aspoň 10 minút.
Servírovanie
Kapustnici doprajeme pred servírovaním odpočinok. Omnoho lepšie chutí, ak ju necháme aspoň deň postáť v chlade. Podávame ju teplú s lyžicou jogurtu alebo smotany a posypanú petržlenovou vňaťou.