Paella s chorizom a pečenou pražmou
- 1 pražma (cca 500 g)
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 1 citrón
- čerstvý tymian
- 200 g choriza Sol & Mar
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy Mikado
- 3 papriky (červená a žltá)
- 200 g guľatozrnnej ryže
- 100 ml suchého bieleho vína
- zeleninový vývar (podľa potreby)
- 1 hrsť zelených a čiernych olív bez kôstok Baresa
- 50 g masla Pilos
- 2 lahôdkové cibuľky
- čerstvá petržlenová vňať
Postup
POTREBUJEME
- panvicu na paellu
- zapekaciu misu
Umytú a osušenú pražmu ochutíme po oboch stranách soľou a korením. Preložíme ju do zapekacej misy, dno ktorej sme vymastili olivovým olejom. Do ryby vložíme mesiačiky citróna a čerstvý tymian. Rybu pokvapkáme olivovým olejom a posypeme lístkami tymianu. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 30 minút.
Medzitým pripravíme paellu. Na rozohriatej panvici s olivovým olejom opečieme na menšie kocky nakrájané chorizo. Po chvíli pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a bobkový list. Keď sú orestované do zlatohneda, pridáme na kocky nakrájané papriky. Osolíme a okoreníme. Prisypeme ryžu, premiešame a podlejeme vínom.
Tip: Do paelly môžeme v tomto momente pridať aj paradajky z konzervy.
Keď sa z vína odparí alkohol, prilievame za občasného miešania po naberačkách vývar, kým nie je paella uvarená. Chvíľu pred dokončením pridáme citrónovú šťavu, olivy, ktoré stačí rukami rozdeliť na menšie kúsky a maslo. Premiešame a necháme niekoľko minút odpočívať. Pred servírovaním odstránime bobkové listy a primiešame nasekanú lahôdkovú cibuľku.
Servírovanie
Hotovú rybu pokvapkáme citrónovou šťavou a paellu posypme nasekanou petržlenovou vňaťou.