Losos v riase nori
- 500 g čerstvého lososa
- 100 g hladkej muky Belbake
- 50 g zemiakového škrobu Belbake
- 15 g práškového cukru Belbake
- 2 vajcia
- 200 ml studenej vody
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 4 ks morskej riasy nori Vitasia
- 500 ml rastlinného oleja Promienna
- 400 g zemiakov
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 50 ml plnotučného mlieka Pilos
- 2 lyžice wasabi pasty Vitasia
- 100 g brokolice
- 2 strúčiky cesnaku
- 40 g čerstvého zázvoru
- 1/2 červenej papriky
- 100 g cukety
- 2 lyžice sezamového alebo arašidového oleja
- 2 lyžice wok omáčky Vitasia
- 4 lahôdkové cibuľky
Potrebujeme
- vyššiu panvicu
- metličku na šľahanie
- wok
- kuchynské utierky
Tempura
V miske zmiešame hladkú múku, zemiakový škrob a práškový cukor. Pridáme celé vajíčka a trochu studenej vody. Suroviny dôkladne premiešame metličkou a postupne prilievame zvyšnú studenú vodu. Cesto prelejeme do väčšej misky.
Losos v nori riase
Z umytého a osušeného lososa odstránime kožu. Lososa rozdelíme na približne rovnako veľké kúsky široké asi 3 – 4 cm. Osolíme, okoreníme a každý zabalíme do riasy nori. Prečnievajúce časti riasy odrežeme. Lososa obalíme v pripravenom cestičku a vyprážame na panvici v rastlinnom oleji asi 2 -3 minúty dochrumkava. Kúsky lososa osušíme od prebytočného oleja na papierových utierkach. Na záver nakrájame na menšie kúsky.
Zemiakové pyré s wasabi pastou
Zemiaky ošúpeme, umyjeme a uvaríme v osolenej vriacej vode domäkka. Scedíme a prepasírujeme. Prepasírované zemiaky pridáme do hrnca so smotanou a mliekom, premiešame metličkou a osolíme. Na záver pridáme wasabi pastu a ešte raz premiešame.
Wok zelenina
Umytú brokolicu nakrájame na malé ružičky, cesnak na plátky. Očistený zázvor, červenú papriku a cuketu na tenké pásiky. Zeleninu orestujeme v rozpálenom woku na sezamovom alebo arašidovom oleji. Na zaver pridáme wok omáčku a na kúsky nakrájanú lahôdkovú cibuľku.
Servírovanie
Na plytký tanier naservírujeme lyžicu zemiakového pyré s wasabi, 2 lyžice wok zeleniny a 3 kúsky lososa v riase nori.
Tip
Trik, ako očistiť zázvor, nájdete na kuchynalidla.sk v kategórii Triky