Zapečené zemiaky s mäsovým ragú a fazuľami
- 500 g mletého mäsa mix
- 4 väčšie zemiaky
- morská soľ v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 1 veľká cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 štipľavé papričky
- 4 bobkové listy Mikado
- 1 konzerva krájaných lúpaných paradajok Freshona
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- sušené oregano Mikado
- 100 g sterilizovanej červenej fazule Kidney Campo Largo
- 100 g syra cheddar Valley Spire
- 1 lyžička mletej sladkej papriky Kania
- 100 g kyslej smotany Pilos (18%)
- čerstvý koriander alebo petržlenová vňať
- 1 hrsť rukoly
Potrebujeme
- panvicu s pokrievkou
- strúhadlo
- sitko
- plech
Zapečené zemiaky s mäsovým ragú a fazuľami
Dôkladne umyté neošúpané zemiaky varíme v osolenej vode domäkka. Každý zemiak pozdĺžne rozkrojíme a lyžičkou vydlabeme vnútro tak, aby vznikli „misky“. Nadrobno nasekanú cibuľu, cesnak, na kolieska nakrájanú štipľavú papričku a bobkové listy orestujeme na rozohriatej panvici na troche olivového oleja. Pridáme mleté mäso a restujeme do zlatohneda. Pridáme paradajky z konzervy a ochutíme soľou, čiernym korením a oreganom. Dusíme pod pokrievkou na miernom plameni približne 30 minút domäkka. Keď je mäso udusené, primiešame scedenú červenú fazuľu. Zemiakové „misky“ položíme na plech a naplníme mäsovou zmesou. Každý posypeme nastrúhaným syrom cheddar zmiešaným s mletou paprikou. Zemiaky dáme zapiecť do vyhriatej rúry pod gril na 250 °C približne na 5 minút.
Smotanový dresing
Kyslú smotanu ochutíme najemno nasekaným koriandrom alebo petržlenovou vňaťou, soľou a korením. Dôkladne premiešame.
Servírovanie
Zemiaky servírujeme s rukolou, pokvapkanou olivovým olejom. Smotanový dresing podávame v samostatnej mištičke.