Králik na smotane so špeclami
Králik na smotane
- 800 g králičích dielov s kosťou
- olivový olej Primadonna
- 1 veľká mrkva
- 100 g zeleru
- 3 bobkové listy Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- nové korenie Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- hladká múka Belbake (na obaľovanie)
- čerstvý rozmarín
- 100 g bielych šampiňónov
- 150 ml bieleho suchého vína
- horúci vývar alebo voda
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
Špecle
- 500 g chladených špeclí Chef Select
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 2 lyžice masla Pilos
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvá petržlenová vňať
POSTUP
Králik na smotane
Vo väčšom kastróle rozohrejeme olej, na ktorom restujeme očistenú mrkvu a zeler nakrájané na menšie kúsky. Postupne pridávame bobkové listy, soľ, nové a čierne korenie, cibuľu a cesnak nasekané nadrobno.
Umyté a osušené mäso presekneme na menšie kúsky. Ochutíme soľou a korením. Diely zľahka obalíme v hladkej múke a vkladáme k orestovanému základu. Králika počas opekania obraciame. Ochutíme natrhaným rozmarínom. Keď sa mäso zatiahne, pridáme šampiňóny nakrájané na štvrtiny. Po chvíli podlejeme vínom a krátko povaríme, aby sa z neho odparil alkohol. Potom podlejeme horúcou vodou alebo vývarom tak, aby mäso bolo zaliate. Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme približne 45 minút až hodinu. Nakoniec ku králikovi prilejeme smotanu a ešte 5 minút povaríme.
Špecle
Vo vriacej osolenej vode uvaríme špecle podľa návodu na obale. Potom ich precedíme a necháme odkvapkať. V panvici roztopíme maslo, pridáme špecle, osolíme, okoreníme, a dôkladne premiešame tak, aby sa špecle obalili maslom. Stiahneme z ohňa a dochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Servírovanie
Do stredu taniera naservírujeme špecle, na vrch položíme kúsky králika a prelejeme omáčkou.